Kwakman prijst verandering bij Berghuis

'Berghuis zat niet lekker in z'n vel, nu pakt hij het echt op bij Ajax'

6 december 2023 om 20:55

Kees Kwakman constateert dat Steven Berghuis de laatste weken weer uitstekend op dreef is. De ESPN-analist ziet een positieve verandering bij de 31-jarige spelmaker sinds de trainerswissel bij Ajax.

"Eigenlijk sinds John van 't Schip is gekomen heeft hij de vorm te pakken", vertelt Kwakman. "Hij is met name heel effectief. Hij creëert veel kansen, geeft veel assists. Ik vind dat hij het echt oppakt. Hij was het ook wel een beetje verplicht, want hij was één van de jongens die onder Steijn niet heel erg zijn best deed. Over dat laatste duel met FC Utrecht is voldoende gezegd, al was hij daar ook niet helemaal fit."

Kwakman legt de verantwoordelijkheid bij Berghuis. "Ik vind dat hij als ervaren speler en als tweede aanvoerder ook wel verplicht is om een tandje bij te schakelen. Dat heeft hij gedaan en hij doet het op dit moment uitstekend. Hij is in vorm."

Kwakman ziet Berghuis ook zonder bal weer het nodige werk verzetten. "Daarin is hij zich onder Erik ten Hag echt gaan ontwikkelen bij Ajax. Hij moest echt mee, moest omschakelen. Ten Hag heeft dat er ingekregen. Bij Feyenoord was het nooit zo aan de orde en je zag dat onder Steijn wel een beetje verslappen. Hij zat mentaal ook niet lekker in zijn vel. Dat zag je aan alles. Nu is hij één van de jongens die de kar moet trekken en moet hij ook weer omschakelen."