Erik Scherder over Teze en Hartman-botsing

Handelswijze Feyenoord en PSV beoordeeld: 'Gezondheid van brein gaat voor alles'

7 december om 18:20
Laatste update: 7 december om 18:32

Nederlands hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is te spreken over de wijze waarop zowel PSV als Feyenoord heeft gehandeld na de botsing van Quilindschy Hartman. Laatstgenoemde kwam afgelopen zondag hard in op de PSV'er, die direct gewisseld werd. 

"Bij incidenten waarbij de koppen tegen elkaar komen moet je echt heel voorzichtig zijn. Juist omdat je je in zo’n geval niet anticipeert, vang je niks op en kan de schade heel fors uitvallen. Bij het koppen van een bal anticipeer je wel op het contact", vertelt Scherder aan ESPN. Waar Teze het veld direct verliet, speelde Hartman de eerste helft uit. 

"Gezondheid van het brein gaat voor alles. Dat was het uitgangspunt", vervolgt Scherder, die zich bewust van het feit dat clubs met het oog op het drukke speelschema vaak alles op alles zetten om spelers wedstrijdfit te krijgen. "Maar het uitgangspunt was altijd duidelijk. Gezien het feit hoe beide clubs – in samenspraak met de medici van de clubs – hebben gereageerd, (waarmee hij doelt op het feit dat zowel Teze als Hartman donderdag niet speelt, red.) zegt mij dat men goed op de hoogte is van de risico’s."

Teze wordt donderdag vervangen door Sergiño Dest, waardoor Patrick van Aanholt de linksback is. Bij Feyenoord lijkt het aannemelijk dat Marcos López de vervanger is van Hartman.