Ajax volbrengt eerste missie onder Van 't Schip met moeizame zege op Sparta

9 december 2023 om 20:36

Ajax heeft zijn eerste doelstelling onder trainer John van 't Schip volbracht. Na de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam is de Amsterdamse club terug in de top-vijf van de Eredivisie. In de Johan Cruijff Arena zegevierde Ajax met 2-1.

Van 't Schip maakte meteen na zijn komst duidelijk dat Ajax voor de winterstop terug moest keren in de top-vijf. Tegen Sparta was er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht en was er geen reden om aan te nemen dat de missie zaterdagavond niet zou slagen. Na acht minuten opende Brian Brobbey de score op aangeven van Kenneth Taylor, die met een hakbal aan de basis van het doelpunt stond.

Via Brobbey en Steven Bergwijn was Ajax dicht bij een comfortabele voorsprong. Een tweede treffer bleef uit en Sparta was via verdediger Tijs Velthuis plots dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot de bal van een meter of vijf hoog over. Vlak voor rust viel de op dat moment verdiende 2-0. Sparta-goalie Nick Olij bracht Brobbey onreglementair naar de grond, waarna de bal op de stip gelegd werd. Bergwijn aarzelde niet en schoot de bal de bovenhoek in.

De twee helften hadden elk hun eigen gezicht. Na rust was Ajax geen schim van wat de ploeg voor rust op de mat legde. Al vroeg in het tweede bedrijf kwam Sparta via Camiel Neghli terug in de wedstrijd. De aanvaller mocht naar binnen komen en schoot de bal fraai in de verre hoek. Ajax kwam er maar bij vlagen uit en de Rotterdammers drongen steeds meer aan.

Van 't Schip voerde diverse wissels door en haalde Brobbey en Kristian Hlynsson, de beste Ajacieden op het veld, naar de kant. Hoewel Sparta aanzette, hield Ajax stand en bleef het 2-1 in Amsterdam. Het betekent dat Ajax over Go Ahead Eagles heen klimt en vijfde in de Eredivisie staat. Nummer vier AZ heeft zes punten meer en een wedstrijd minder gespeeld.