Berghuis noemt oplossing voor online haat: 'Altijd gezegd dat dat beter is'

Berghuis noemt oplossing voor online haat: 'Altijd gezegd dat dat beter is'

9 december om 23:04

Steven Berghuis denkt een oplossing voor online haat te hebben. De Ajax-spelmaker was een van de hoofdrolspelers in de campagne Silence Social Hate, die de Amsterdamse club zaterdag lanceerde.

Ajax vraagt aandacht tegen haat op social media. Tegen Sparta Rotterdam (2-1) stonden niet de spelersnamen, maar drie punten achterop de shirts. "Ik heb altijd gezegd dat het beter is als mensen met hun paspoort maar één account kunnen aanmaken. Dan kun je altijd verantwoordelijk worden gehouden voor je woorden en je acties", zegt Berghuis tegen de clubkanalen van Ajax als het probleem besproken wordt.

"Nu kun je bij wijze van spreken een minuut later een nieuw account beginnen", vervolgt Berghuis, die niet de expert wil uithangen. "Ik heb er niet voor gestudeerd en ik ken de wetgeving ook niet. Het ligt aan de platformen zelf. Die moeten het heft in handen nemen. Misschien hebben zij er andere belangen bij."

Berghuis stelt dat hij zelf weinig last heeft van online haat, omdat hij zijn reacties heeft uitstaan. "Ik krijg die dingen niet binnen, dat werkt prettig. Ik laat me niet door Jan en alleman voor van alles uitmaken. Ik snap wel dat er tegenwoordig spelers zijn die die platforms nodig hebben voor hun eigen merk. Dan kan het niet zo zijn dat mensen die je niet kent van alles over je roepen. Met name voor jonge spelers is het gewoon vervelend."