Ajax overwintert in Europa na dubbelslag van Akpom tegen AEK

14-12-2023 22:56
129

Ajax is ook na de winterstop nog van de partij in Europa. De ploeg van John van 't Schip won de cruciale Europa League-clash tegen AEK Athene met 3-1 en plaatste zich voor de tussenronde van de Conference League.

Van 't Schip moest flink puzzelen door de afwezigheid van Steven Bergwijn en Steven Berghuis. De aanvoerders werden vervangen door Carlos Forbs én Chuba Akpom. De Engelse supersub toonde al snel dat hij ook vanaf de aftrap kan scoren. Hij torende bij een hoekschop boven iedereen uit en opende al na vijf minuten de score in de Johan Cruijff Arena: 1-0.

Het bleek het startsein voor een zeer vermakelijke eerste helft, waarin de Griekse gelijkmaker niet lang op zich liet wachten. Ook AEK sloeg toe uit een standaardsituatie. Levi Garcia, bekend van AZ en Excelsior, kopte raak. Het energieke Ajax liet zich niet uit het veld slaan, al moest Ramaj nog wel redding brengen op een schot van Zuber. Niet veel later kwam de thuisploeg weer op voorsprong. Jorrel Hato speelde Kenneth Taylor aan in de zestien, waarna de middenvelder knap binnen schoot.

De storm ging daarna wat liggen, maar het duel bleef bijzonder vermakelijk. De piepjonge aanvoerder Hato, die sowieso ijzersterk speelde, oogstte lof met een goede ingreep en aan de andere kant kregen Brian Brobbey en Akpom kansen. Het bleef zodoende bij 2-1 voor rust.

In de tweede helft moest Ajax verder zonder Brobbey, maar het verzet van AEK werd al snel gebroken. Nordin Amrabat verspeelde de bal aan de ingevallen Ar'Jany Martha, die de bal mee gaf aan Akpom. De Engelsman tekende voor zijn tweede van de avond, met veel hulp van de matig keepende AEK-doelman. De Amsterdammers hadden het duel daarmee stevig in handen, zonder groots te spelen.

In de slotfase was het Ajax dat naliet om de genadeklap uit te delen, want AEK zette de deuren wagenwijd open. Akpom stormde tot drie keer toe op het Griekse doel af, maar de AEK-keeper herpakte zich voor zijn eerdere gestuntel en voorkwam wonderwel de 4-1. De zege van Ajax kwam echter totaal niet meer in gevaar en het uitblijven van een vierde treffer deerde de Arena weinig. Ajax overwintert in Europa.