Ajax-opponent Bodø/Glimt: weerzien met trainerstarget, unieke omstandigheden

Ajax-opponent Bodø/Glimt: weerzien met trainerstarget, unieke omstandigheden

18-12-2023 15:30 Laatste update: 15:31
20

Het balletje van Ajax is inmiddels ook getrokken in het Zwitserse Nyon: in de tussenronde van de Conference League spelen de Amsterdammers tegen FK Bodø/Glimt, waardoor Ajax een trip naar de poolcirkel gaat malen. Het betekent ook een duel met Kjetil Knutsen, die afgelopen zomer nog nadrukkelijk in beeld was bij Ajax. VoetbalPrimeur zet alle belangrijke zaken over Bodø/Glimt voor je op een rij.

Bodø/Glimt
Trainer: Kjetil Knutsen
Plek in nationale competitie: eerste (Noorse competitie is al afgelopen)
Stadion: Aspmyrastadion (8.270 plaatsen)
Bijnaam: Glimt

Wedden

Meer odds

Unieke omstandigheden
Voordat we beginnen met het analyseren van Bodø/Glimt, is het goed om te benoemen dat de wedstrijd in Noorwegen onder bijzondere omstandigheden gespeeld gaat worden. Ajax brengt op donderdag 22 februari een bezoek aan Noorwegen. Zoals bekend, ligt het kleine Bodø in het noorden van Noorwegen en dus rondom de poolcirkel. Op sommige dagen in februari is het slechts zes uur licht in Bodø. Wat dat betreft heeft Ajax geluk dat het eerst thuis speelt, want later in de maand gaat de zon iets minder snel onder.

Februari is de koudste maand van het jaar in Bodø. Rond die periode vriest het ook vrijwel altijd. Toch zal het veld van de Ajax-opponent normaal gesproken gewoon bespeelbaar zijn: de kampioen van Noorwegen voetbalt namelijk op kunstgras. Nog een saillant detail: het tweeluik tegen Ajax valt in een periode dat Bodø/Glimt normaal gesproken helemaal niet hoeft te spelen. In Noorwegen eindigt het seizoen namelijk in december en begint alles pas eind maart weer.

Voor Ajax is het overigens zeker niet de eerste keer dat ze in in Noorwegen gaan voetballen. In het seizoen 2017/18 werden de Amsterdammers uitgeschakeld in de voorronde van de Europa League door Rosenborg BK. Toen zat het Europese seizoen van Ajax er al op. Acht jaar geleden speelde de Nederlandse recordkampioen met 1-1 gelijk op de kunstgrasmat van Molde FK in de Europa League-groepsfase. Al met al won Ajax slechts 25 procent van zijn ontmoetingen met clubs uit Noorwegen.

Europees seizoen
Voor Bodø/Glimt begon het Europese seizoen al vroeg, doordat het instroomde in de tweede voorronde van de Conference League. In het voorportaal van het Europese toernooi werden het Tsjechische FC Bohemians, het Armeense FC Pyunik en het Roemeense ACS Sepsi uitgeschakeld. In het hoofdtoernooi van de Conference League trof Bodø/Glimt teams die meer tot de verbeelding spreken: Club Brugge, Besiktas en FC Lugano.

In die groep werd Bodø dus tweede. Het verloor twee keer van Club Brugge en won twee keer van Besiktas. Tegen Lugano won de ploeg van Knutsen één keer en speelde het één keer gelijk. Doordat Club Brugge ongeslagen bleef, mogen zij de tussenronde overslaan en moet Bodø/Glimt het opnemen tegen Ajax.

Prestaties in eigen land
Zoals gezegd, zit het seizoen in Noorwegen er al op. Bodø/Glimt is daar zonder al te veel moeite kampioen geworden, met negen punten meer dan achtervolger SK Brann. De Noren zijn daardoor al geplaatst voor de voorronde van de Champions League van komende zomer. Het nieuwe seizoen gaat in Noorwegen dus pas in maart van start. Daardoor zal Bodø, net als in eerdere seizoenen, het enkel met oefenwedstrijden als voorbereiding moeten doen, voordat het in actie komt tegen Ajax.

Speelstijl: hand van Knutsen nog altijd zichtbaar
Niet voor niets was Bodø/Glimt-trainer Knutsen afgelopen zomer nadrukkelijk in beeld om aan de slag te gaan bij Ajax. De oefenmeester staat voor aanvallend en attractief voetbal, waarmee zijn ploeg ook dit seizoen Europees indruk maakt. Het tweeluik met Ajax belooft dan ook een spektakelstuk te worden. Net als de Amsterdammers, maakte en incasseerde Bodø relatief veel goals in zijn zes Europese groepsduels.

Met Bodø/Glimt begint Knutsen altijd vanuit een 4-3-3-formatie met de punt naar achteren. De Noorse kampioen speelt echter zeer dynamisch voetbal, waardoor Bodø soms zelfs uitkomt in een 2-5-3-opstelling. Daar ligt ook het gevaar voor Ajax: de Amsterdammers laten over het algemeen veel ruimtes liggen, terwijl de spelers van Bodø de ruimtes tussen de linies maar al te goed weten te vinden.

Blikvangers: Feyenoord-flop en gevaarlijke veteraan  
Bodø/Glimt is een team dat het niet van individuele, maar collectieve kwaliteit moet hebben. Toch springt één man in het oog: de 33-jarige Amahl Pellegrino is in 2023 namelijk goed op dreef voor de ploeg van Knutsen. In competitieverband scoorde de linksbuiten maar liefst 24 keer en gaf hij veertien assists in 29 duels. Ook in Europa schiet de Noor met scherp: in twaalf wedstrijden was hij goed voor acht goals en vijf assists.

Daarnaast is Fredrik Bjørkan een belangrijke kracht bij de kampioen van Noorwegen. Vorig seizoen trok Feyenoord de linksback nog op huurbasis aan, maar dat liep nergens op uit: Bjørkan kwam niet verder dan één wedstrijd voor Feyenoord. In januari stuurde Feyenoord hem terug naar Hertha BSC, waar hij transfervrij mocht vertrekken.

Recente historie tegen Nederlandse clubs
Dit is het derde seizoen op rij dat Bodø/Glimt een Europese wedstrijd in Nederland gaat spelen. Vorig seizoen zat het nog samen met PSV in een Europa League-groep. In het Philips Stadion wisten de Noren een knap gelijkspel over de streep te trekken. In Noorwegen won een B-team van PSV met 1-2. De Eindhovenaren waren toen al zeker van de volgende ronde.

In het seizoen 2021/22 liep een tweeluik met Bodø/Glimt niet goed af voor AZ. Dat was ook het seizoen waarin de ploeg van Knutsen met 6-1 wist te winnen van AS Roma. In Bodø verloor AZ met 2-1, door een onterechte penalty in de laatste minuut. In eigen huis kwam AZ niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Bodø/Glimt ging daardoor door naar de kwartfinale.

Laatste opstelling: Club Brugge - Bodø/Glimt (3-1, donderdag 14 december):
Faye-Lund; Wembangomo, Moe, Bjørtuft, Bjørkan; Fet, Berg, Grønbæk; Zugelj, Kapskarmo, Pellegrino.