Welke Eredivisie-spelers ontbreken door de Afrika Cup?

Eredivisie-clubs 'getroffen' door Afrika Cup: deze spelers moeten ze missen

22 december om 14:00
Laatste update: 22 december om 23:45

De Afrika Cup 2024 staat voor de deur en dat betekent dat na de winterstop een aantal spelers uit de Eredivisie tijdelijk ontbreekt bij hun club. Onder meer PSV en Feyenoord lijken het zonder één of meerdere spelers te moeten doen. VoetbalPrimeur zet het op een rij.

In eerste instantie zou de Afrika Cup afgelopen zomer al plaats hebben gevonden, echter werd tóch gekozen voor nieuwe speeldata. Dat heeft alles te maken met het regenseizoen en de hoge temperaturen in de maand juni. "We willen geen competitie houden in dergelijke weersomstandigheden. Dat zou geen goed beeld geven van het Afrikaanse voetbal", zei voorzitter Patrice Motsepe na een vergadering van het uitvoerend comité van de CAF (Afrikaanse voetbalbond).

Er doen in totaal 24 landen mee aan de Afrika Cup, dat dit jaar wordt gehouden in Ivoorkust. Naast het gastland doen ook Equatoriaal Guinea, Guinee-Bissau, Egypte, Ghana, Kaapverdië, Mozambique, Senegal, Kameroen, Guinee, Gambia, Algerije, Burkina Faso, Mauritanië, Angola, Tunesië, Mali, Zuid-Afrika, Namibië, Marokko, Congo, Zambia en Tanzania mee aan het toernooi. Bij deze landen voetballen meerdere spelers uit de Eredivisie. De spelers die hoogstwaarschijnlijk voor hun land uit gaan komen hebben we voor je op een rijtje gezet, nadat de CAF woensdagmiddag de voorselecties bekendmaakte.

Feyenoord
Ramiz Zerrouki - Algerije
Yankuba Minteh - Gambia

PSV
Ismael Saibari - Marokko

Fortuna Sittard
Deroy Duarte - Kaapverdië

27 spelers

De landen die meedoen aan de Afrika Cup mogen 27 spelers selecteren, zo maakte de CAF onlangs bekend. Dat is één speler minder dan tijdens de vorige editie in Kameroen, toen de Afrikaanse voetbalbond grotere selecties toestond vanwege de coronapandemie. Eén editie eerder, in 2019, werd nog het gebruikelijke aantal van 23 spelers per selectie gehanteerd.