Groeispurt klapte binnen bij Feyenoorder: 'Kon de eerste weken bijna niet spelen'

Groeispurt klapte binnen bij Feyenoorder: 'Kon de eerste weken bijna niet spelen'

28-12-2023 17:06
27

Mats Wieffer kreeg pas op zijn achttiende een flinke groeispurt. Daarom moest hij in de jeugd op zoek naar creatieve manieren om zijn persoonlijke duels te winnen. 

Wieffer vertelt in het NRC dat hij als voetballer hard gemaakt is door zijn broer, met wie hij op een veldje dicht bij hun ouderlijk huis vaak speelde. "Echt een zager. Vol erop. Dan schopte hij me vaak", aldus de middenvelder van Feyenoord. Zijn ouders moesten zijn broer soms afremmen. "Dan zeiden ze: doe nou maar rustig, straks schop je hem nog kapot."

Op zijn elfde wordt Wieffer uitgenodigd bij FC Twente. Dromen van een leven in de voetballerij deed hij naar eigen zeggen niet. Bouwvakker worden, dat leek hem wel wat. Dat hij op latere leeftijd pas echt flink zal groeien, kost hem veel speeltijd in de jeugd van Twente. "Mats was zestien, maar had de fysieke leeftijd van een veertienjarige", haakt zijn vader in. 

Toch heeft zijn groeiachterstand Wieffer ook veel gebracht. Omdat hij persoonlijke duels niet op kracht kan winnen, moet hij zoeken naar andere oplossingen. Slim positie kiezen en snel wegdraaien zijn eigenschappen die vandaag de dag nog terug te vinden zijn in het spel van de inmiddels 1,89 meter lange middenvelder. Op zijn achttiende komt zijn groeispurt. "Die eerste paar weken kon ik bijna niet voetballen", blikt Wieffer terug. "Ik had opeens zulke lange benen."