FC Transfervrij: Real-iconen, PSG-superster en Feyenoord-beul gratis in 2024

FC Transfervrij: Real-iconen, PSG-superster en Feyenoord-beul gratis in 2024

1 januari - 08:00
9

​De jaarwisseling is achter de rug, het nieuwe jaar is begonnen. Dat betekent ook dat spelers met een aflopend contract met geïnteresseerde clubs mogen praten en een voorlopig contract kunnen tekenen. VoetbalPrimeur stelt FC Transfervrij op, met daarin de grootste buitenkansjes die deze zomer uit hun contract lopen.

Keeper: Koen Casteels (VfL Wolfsburg)
De beoogde eerste keeper van België op het EK maakte aan het begin van het seizoen al bekend dat hij niet gaat verlengen bij Wolfsburg. De 31-jarige Casteels was jarenlang de eerste keeper van de Bundesliga-club en gaat met zijn leeftijd nog wel even mee. Clubs uit de top-vijf-competities die komende zomer nog een doelman nodig hebben, zullen Casteels zonder twijfel op de radar hebben staan.

Centrale verdediger: Mats Hummels (Borussia Dortmund)
Als de 35-jarige stopper voor het eerst in zijn loopbaan een avontuur buiten Duitsland aan wil gaan, is komende zomer het moment. Hummels verlengde aan het einde van het vorige seizoen pas zijn aflopende contract bij Dortmund. Het ligt daardoor in de lijn der verwachting dat hij opnieuw niet snel zal bijtekenen. Geïnteresseerde clubs hebben in de komende weken en maanden dus de tijd om de doorgewinterde verdediger te overtuigen van hun project.

Centrale verdediger: Sergio Ramos (Sevilla)
Ook Ramos lijkt niet op de korte termijn te gaan verlengen bij Sevilla. De 37-jarige stopper keerde enkele maanden geleden terug bij zijn jeugdliefde en tekende toen voor één seizoen. Het lijkt waarschijnlijk dat er aan het einde van de voetbaljaargang een keuze wordt gemaakt over de toekomst van Ramos, maar clubs hebben in de tussentijd alvast de mogelijkheid om met de 180-voudig international in gesprek te gaan. Na dit seizoen is Ramos wel al 38 jaar oud.

Centrale verdediger: Mario Hermoso (Atlético Madrid)
De linkspoot scoorde recent nog tegen Feyenoord en is onder Diego Simeone een vaste waarde. Toch begint het er steeds meer op te lijken dat Hermoso transfervrij zal vertrekken bij Atlético. De verdediger is namelijk niet echt onder de indruk van de laatste contractaanbieding die Los Rojiblancos deden. Genoeg clubs zullen Hermoso na dit seizoen graag aan hun selectie toe willen voegen.

Controleur: Toni Kroos (Real Madrid)
De 33-jarige Kroos zei in het verleden al dat hij zijn carrière op hoog niveau af wil sluiten. Clubs uit bijvoorbeeld Saudi-Arabië of de Verenigde Staten hoeven de Duitser dus niet te polsen voor een transfervrije move. Net als bij Hummels en Ramos, lijkt de beslissing over de toekomst van de Duitser laat gemaakt te gaan worden. Vorig seizoen verlengde Kroos zijn aflopende contract pas eind juni.

Controleur: Thomas Soucek (West Ham United)
Over het contract van de Tsjechische middenvelder bestaan wat onduidelijkheden. Aan het begin van het seizoen zou Soucek zijn contract hebben verlengd bij West Ham United, maar The Hammers hebben dat nooit bevestigd. Daardoor beschikt de international volgens de gegevens die officieel beschikbaar zijn, over een aflopend contract. Mocht dat daadwerkelijk zo zijn, dan zullen veel clubs een telefoontje wagen naar het management van de middenvelder.

Centrale middenvelder: Adrien Rabiot (Juventus)
Afgelopen zomer wist Juventus ternauwernood nog te verlengen met Rabiot, die nu weer een aflopend contract heeft. Het is nog maar zeer de vraag of dat eerste weer lukt. Verschillende clubs hebben in de afgelopen tijd interesse getoond in de Fransman, waaronder Manchester United. De club van Erik ten Hag was afgelopen zomer nog dicht bij het binnenhalen van Rabiot.

Centrale middenvelder: Luka Modric (Real Madrid)
Het volgende kanon in dit elftal. Modric is inmiddels al 38 jaar oud en begint iets vaker op de bank te zitten bij Real Madrid. Toch zou hij voor meer dan genoeg clubs in de Europese top zonder twijfel een aanwinst zijn. Mogelijk is dit dus het perfecte moment voor Modric om nog één mooie laatste stap te maken. Ook voor de Kroaat geldt: als hij daadwerkelijk niet verlengt in Madrid, zullen de clubs in de rij staan.

Rechtsbuiten: Ángel Di María (Benfica)
De 35-jarige wereldkampioen stopt na deze zomer als Argentijns international, maar lijkt nog niet klaar te zijn als voetballer. Di María overlegt nog altijd goede statistieken in de Portugese competitie, waardoor hij voor meer dan genoeg clubs interessant is. De linkspoot zal vast forse financiële eisen hebben, maar de topclubs in de Eredivisie zouden er zeker verstandig aan doen om de mogelijkheden te verkennen met Di María.

Spits: Anthony Martial (Manchester United)
Manchester United heeft de optie om het aflopende contract van Martial automatisch met een jaar te verlengen, maar volgens de laatste berichten zijn The Red Devils niet van plan om dat te doen. Daardoor zou de spits de club na negen jaar definitief kunnen verlaten. Dat Martial zijn belofte niet heeft in kunnen lossen op Old Trafford staat in ieder geval als een paal boven water.

Linksbuiten: Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain)
De laatste basisspeler van FC Transfervrij is ook direct de grootste superster. Na veel gesteggel heeft Mbappé nog altijd een aflopend contract in Parijs. De Fransman zal door zijn transfervrije status zeker een ongekend miljoenenloon eisen, maar toch blijft dit zonder twijfel een buitenkansje voor andere clubs. Real Madrid is nog altijd de grootste kanshebber op de handtekening van Mbappé. Vlak voor de jaarwisseling werd duidelijk dat De Koninklijke weer werk wil maken van de komst van de Frans international, die ook een ultimatum gesteld heeft gekregen.

Reservebank
Buiten deze elf spelers, zijn er nog een heleboel andere namen die komende zomer ook uit hun contract lopen. De volgende spelers hebben het basiselftal van FC Transfervrij niet gehaald, maar zitten wel op de reservebank:

Alex Meret (Napoli), Aaron Wan-Bissaka (Manchester United), Kenny Tete (Fulham), Piotr Zielinski (Napoli), Thiago Alcántara (Liverpool), Koke (Atlético Madrid), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Bertrand Traoré (Aston Villa), Rafa Silva (Benfica).