Botman ging door dal in Engeland: 'Fysiek en mentaal, heb het onderschat'

Botman ging door dal in Engeland: 'Fysiek en mentaal, heb het onderschat'

2 januari - 12:27
7

Na bijna drie maanden afwezigheid vanwege een scheurtje in zijn kruisband, is Sven Botman terug bij Newcastle United. Het was de eerste keer in zijn carrière dat hij zo lang moest revalideren. "Ik heb hiervoor nog nooit een langdurige blessure gehad, ik merkte dat het echt moeilijk was om terug te komen", vertelt Botman.

"Zowel mentaal als fysiek heb ik er moeite mee gehad", aldus Botman tegenover Viaplay. "Ik heb het toch onderschat, denk ik. Het was vooral lastig dat het lang niet duidelijk was wat er precies aan de hand was. Nu ben ik blij dat ik weer minuten heb gemaakt en dat de knie ook goed is. Ik merk wel dat ik nog niet op mijn top zit, daar wil ik zo snel mogelijk weer komen."

De 23-jarige centrale verdediger had zich zijn revalidatie heel anders voorgesteld. "Het was niet zo makkelijk als ik had gehoopt. Het is toch weer wennen aan bepaalde dingen: hoe je duels aangaat en bepaalde inschattingen. Dat komt snel weer, alleen heeft het gewoon een beetje tijd nodig."

Botman speelde maandagavond tegen Liverpool (4-2) voor het eerst weer negentig minuten én scoorde op Anfield. Na de nederlaag staat Newcastle negende in de Premier League en is de achterstand op een plek die recht geeft op een Champions League-ticket opgelopen naar elf punten. Botman: "We willen nog zeker meedoen om die plekken."

In de jeugd van Ajax speelde Botman samen met onder andere Jurriën Timber (Arsenal) en Ryan Gravenberch (Liverpool). "Ik houd de Nederlanders in de Premier League altijd wel in de gaten, dat vind ik leuk om te zien. Ik heb nog regelmatig contact met Jurriën en Ryan. Ik kwam bij ze in het team toen we vijftien of zestien jaar waren, dan is het leuk als je ze nu weer op het hoogste niveau ter wereld tegenkomt."