Afrika Cup-deelname Gambia onzeker: Minteh en co. willen eerst bonus ontvangen

Afrika Cup-deelname Gambia onzeker: Minteh en co. willen eerst bonus ontvangen

10 januari - 15:50 Laatste update: 15:55
35

Het is enorm onrustig bij het nationale elftal van Gambia, waarvoor Yankuba Minteh uitkomt. De Feyenoord-aanvaller én zijn teamgenoten weigeren momenteel af te reizen naar Ivoorkust, waar de Afrika Cup op het punt staat te beginnen. De reden: het uitblijven van een bonus. 

Dat nieuws wordt woensdag naar buiten gebracht door The Alkamba Times, en tevens opgetekend door het Algemeen Dagblad. Het is vooralsnog niet duidelijk om hoeveel geld het gaat. Wat wel duidelijk is, is dat de spelers van Gambia nog in eigen land zijn en vooralsnog geen intenties hebben om af te reizen naar Ivoorkust. 

Er werd dinsdagavond zelfs besloten om niet te trainen. Dat werd door een aantal fans, die de training kwamen bekijken, niet gewaardeerd. Daarna zou de sfeer zelfs grimmig zijn geworden. Teleurgestelde supporters zochten de confronatie met leden van de GFF (Gambia Football Federation). De ME moest vervolgens ingrijpen en schuwde daarbij het gebruik van traangas en wapenstokken niet. 

De Belg Tom Saintfiet, sinds 2018 de bondscoach van Gambia, liet zich tegenover de Gazet van Antwerpen uit over de situatie. "Zolang mijn spelers niet betaald worden, weigeren ze om naar de Afrika Cup af te reizen. De kans bestaat dus dat we niet zullen deelnemen aan het toernooi." Zover denkt hij overigens niet dat het uiteindelijk zal komen. "De bond en de regering zullen wel plooien. Een deelname aan een eindtoernooi kan je hier niet zomaar laten schieten."

Datzelfde verwacht ook Bakary Badjie, de minister van sport en jeugdzaken in Gambia. Hij sprak woensdag met de president en denkt dat het geld donderdag bij de spelers terecht zal komen. Komende maandag spelen De Schorpioenen de eerste wedstrijd van het toernooi, tegen Senegal. De andere twee landen in poule C zijn Guinee en Kameroen. 

Niks missen van de Afrika Cup en het laatste nieuws? Luister dan onze eigen podcast VP’s Atlas Leeuwen hieronder!