Via De Kuip op Oostenrijks avontuur: 'Ik heb nog vaak contact met Feyenoord'

Via De Kuip op Oostenrijks avontuur: 'Ik heb nog vaak contact met Feyenoord'

25 januari - 12:00 Laatste update: 5 februari - 14:00
17

In VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Neraysho Kasanwirjo, speler van Feyenoord, die op huurbasis actief is bij het Oostenrijkse Rapid Wien.

Kasanwirjo is nog maar 21 jaar oud, maar heeft al het nodige meegemaakt in zijn loopbaan. Zo is hij afkomstig uit de jeugd van Ajax, heeft hij bij FC Groningen al 47 Eredivisie-wedstrijden gespeeld en maakte hij een jaar geleden een verdiende transfer naar Feyenoord. In Rotterdam-Zuid werd Kasanwirjo meteen kampioen, maar hij groeide nog niet uit tot een vaste waarde. Dit seizoen doet de jeugdinternational van Jong Oranje ervaring op bij traditieclub Rapid Wien.

Daar gaat het goed met Kasanwirjo: zo maakt hij per wedstrijd meer onderscheppingen dan elke andere back van onder de 23 jaar in de Oostenrijkse competitie. Feyenoord houdt het eerste buitenlandse avontuur van Kasanwirjo ondertussen goed in de gaten. "Het gaat goed daar", begint Kasanwirjo tegenover VoetbalPrimeur over zijn avontuur in de Oostenrijkse Bundesliga. "Ik woon hier in Wenen en heb niet veel te klagen, eerlijk gezegd. Ik heb me hier goed kunnen settelen, waardoor ik me nu volledig op het voetbal kan focussen. Tot nu toe speel ik alles, dat is ook waarvoor ik gekomen ben."

Oostenrijk is geen Nederland
Kasanwirjo neemt deel aan het interview vanuit Dubai, waar hij na een volle eerste seizoenshelft geniet van een welverdiende vakantie. Het telefoongesprek neemt echter snel een onverwachte wending: de lokale autoriteiten werken niet mee en halen de verbinding meerdere keren uit de lucht. Dat gebeurt wel vaker met internationale telefoontjes in Dubai. Daardoor moet het interview afgewerkt worden in een tweeluik: deel twee vindt na de jaarwisseling plaats, als Kasanwirjo weer terug is in Oostenrijk.

Als het tweede gesprek op gang is gekomen, vertelt Kasanwirjo meer over het voetbal en leven in Oostenrijk. "Het is wel anders voetballen dan in Nederland. Er wordt hier veel intensiteit van je verwacht en gevraagd. We spelen voor Europees voetbal en dat merk je ook gewoon. Het is ook goed dat ik na dit seizoen een stukje meer intensiteit meeneem, terug naar Feyenoord."

"Het leven is hier ook best anders", gaat de rechtsback annex centrale verdediger verder. "In Oostenrijk zijn de mensen iets meer in zichzelf gekeerd. Dat merk ik vooral aan de mensen buiten de club, die mij ook niet goed kennen: zij zijn wat terughoudender in het communiceren. Ik ben juist een jongen die vaak zegt wat hij denkt. Of iets nou positief of negatief is: ik wil het altijd wel bespreekbaar maken. Hier denken mensen sneller: oké, laat maar zitten, als iets wat harder over kan komen."

'Net als bij Feyenoord, zijn de fans hier geweldig'
Rapid Wien is van oudsher de grootste club van Oostenrijk. Niet voor niets zijn Die Grün-Weißen nog altijd de recordkampioen in hun land, ondanks de hegemonie van Red Bull Salzburg in de 21ste eeuw. Hoe groot Rapid in Oostenrijk is, mag Kasanwirjo dagelijks aan den lijve ondervinden. "De fans staan enorm achter ons, eigenlijk net als bij Feyenoord: het publiek is geweldig. Je merkt wel dat de supporters kritisch kunnen zijn na de wedstrijd: hebben we gestreden en geleverd? Er wordt gewoon veel gevraagd. Dit is natuurlijk ook een volksclub, dus je moet je hart en ziel geven. Als de fans vinden dat je dat niet hebt gedaan, dan zul je dat wel horen na de wedstrijd."

Vanuit dat opzicht is Rapid wel te vergelijken met Feyenoord, de eigenlijke werkgever van Kasanwirjo. Voor de 21-jarige verdediger is het daardoor ideaal om wekelijks vlieguren te maken bij de huidige nummer zes van Oostenrijk. "Dat is zeker lekker. Het doel dat ik en Feyenoord hadden, was dat ik zo veel mogelijk zou gaan spelen. Het was ook de bedoeling dat mijn ondergrens omhoog zou gaan. Ik moet altijd een stabiele voldoende gaan halen. Ik ben nu goed op weg. Ik speel hier wel wat goede wedstrijden. Het kan natuurlijk altijd beter, maar tot nu toe denk ik na wedstrijden niet: shit, ik speelde slecht. Ik ben wel iemand die heel kritisch op zichzelf is. Soms ben ik zelfs iets té kritisch, denk ik."

Feyenoord kijkt mee
Ondanks dat Kasanwirjo zo’n 1200 kilometer verwijderd is van De Kuip, houdt Feyenoord hem nog altijd goed in de gaten. Dat heeft alles te maken met het loan management van de Rotterdamse club, dat afgelopen zomer werd opgezet. "Ik heb vaak contact met Feyenoord. Niet elke dag of week, maar wanneer het erop aankomt of het nodig is, spreek ik met iemand van de club: gaat het goed, of juist niet?"

"Daar ben ik blij mee, dat er vanuit Feyenoord ook nog naar me gekeken wordt. Dat zegt veel over wat voor een club Feyenoord is. Zo kreeg ik hier een keer voor een wedstrijd beelden vanuit de club toegestuurd, met twee key passes die ik heb gegeven. Ik was toen ook opgelucht en dacht ik: oké, jullie kijken naar me. Ik ben nog interessant, ondanks dat ik in het buitenland ben. Dat geeft een lekker gevoel."

Vlak voordat de geboren Noord-Hollander op huurbasis naar Rapid trok, deed Feyenoord Marcus Pedersen van de hand en haalde het Bart Nieuwkoop daarvoor in de plaats. Kasanwirjo geeft toe dat hij daar even op moest slikken. "Toen Marcus wegging, dacht ik: nu krijg ik misschien meer kansen. Hij was natuurlijk een directe concurrent van mij. Later bleef Lutsha (Geertruida, red.) en kwam Nieuwkoop. Toen voelde ik de bui al een beetje hangen: Nieuwkoop is natuurlijk een kind van de club, is ook wat ouder en heeft meer ervaring. Toen vroeg ik mezelf af: wat moet ik hiermee? Ik ben toen met mijn zaakwaarnemer Christopher Coffie gaan kijken wat ik wilde. Al snel had ik veel goede opties. Uiteindelijk kozen we samen voor deze stap."


Kasanwirjo draaide de voorbereiding nog volledig mee met Feyenoord

Hoewel Kasanwirjo zich nu volledig focust op Rapid, is hij vastberaden om na dit seizoen weer voor zijn kans te gaan in Rotterdam-Zuid. "Ik kijk nog steeds hetzelfde naar mijn toekomst bij Feyenoord. Ik ben hier in Oostenrijk mijn ding aan het doen, ik speel mijn wedstrijden. Ik ben nu nog wedstrijdfitter geworden en moet het nu zelf laten zien. Ondertussen volg ik bijna alle wedstrijden van Feyenoord. Of het er nu naar uit ziet dat ik komende zomer gewoon weer voor mijn kans ga bij Feyenoord, in de voorbereiding? Zo sta ik er wel in."

"Ik denk dat het voor mij goed is om een jaartje in het buitenland door te brengen, weg van Nederland. Ik merk ook dat ik het kan volhouden. Deze ervaring kan ik weer meenemen als bagage voor de rest van mijn carrière", deelt Kasanwirjo. Rapid Wien heeft geen optie tot koop bedongen in de huurdeal met Feyenoord. "Dat heeft niets te maken met het feit dat ik niet hier wil blijven, het is gewoon zo afgesproken tussen de clubs en Forza Sports Group (het zaakwaarnemerskantoor waardoor Kasanwirjo zich laat vertegenwoordigen, red.) Na deze periode kijk ik ernaar uit om sterker, sneller en beter terug te keren bij Feyenoord. Dichtbij familie en vrienden wil ik laten zien wat ik echt kan."