Eredivisie-flops: Heerenveen hofleverancier, FC Twente levert defensief tweetal

Eredivisie-flops: Heerenveen hofleverancier, FC Twente levert defensief tweetal

22 januari - 11:00
49

Speelronde achttien van de Eredivisie zit erop, en dus is het tijd voor de wekelijkse floplijst. SC Heerenveen is hofleverancier na een wanvertoning bij Excelsior. FC Twente levert een verdedigend duo, terwijl er ook plek is voor twee keepers.  

Andries Noppert (sc Heerenveen)
Noppert is niet voor het eerst dit seizoen terug te vinden in de floplijst. De Toren van Joure is al wekenlang niet meer de doelman die eind 2022 hoge ogen gooide op het WK in Qatar. Ook tegen Excelsior oogde hij weer zwak. Vooral bij de 3-0 van Lazaros Lamprou ging hij niet vrijuit.

Ramon Hendriks (Vitesse)
Feyenoord scoorde 'slechts' twee keer in Arnhem, maar reeg de kansen vooral in de openingsfase aaneen. Vitesse-verdediger Ramon Hendriks hielp daar wel een handje bij. De stopper, nota bene Feyenoord-huurling, liet enorme gaten ontstaan. Ook in de slotfase speelde hij een negatieve hoofdrol. Toen lukte het hem niet om een ogenschijnlijk ongevaarlijke voorzet van Calvin Stengs weg te werken. Een seconde later lag de bal in het net.

Thom Haye (sc Heerenveen)
Speelde tegen Excelsior misschien wel zijn slechtste wedstrijd van dit seizoen. De aan Como gelinkte middenvelder was geen schim van zichzelf in Rotterdam. Na 76 minuten spelen werd Haye, doorgaans altijd wel goed voor één of twee gevaarlijke momenten, naar de kant gehaald.

Rome-Jayden Owusu-Oduro (AZ)
Het gemis van Mathew Ryan deed zich voelen tijdens AZ - PEC Zwolle, waar Owuso-Oduro onder de lat stond bij de vuurdoop van trainer Maarten Martens. De negentienjarige sluitpost maakte allerminst een onuitwisbare indruk. De 0-1 viel hem niet te verwijten, maar bij het schot voorafgaand aan de 1-2 had hij meer kunnen én moeten betekenen.

Djevencio van der Kust (Sparta) 
Sparta moest het zondag tegen Go Ahead Eagles zeker niet hebben van zijn linksback. Van der Kust gaf Bobbey Adekanye bij de 0-1 de gelegenheid om een ragfijne voorzet af te leveren, en stelde Victor Edvardsen na het op onhandige wijze veroorzaken van een strafschop ook nog eens in staat om de score te verdubbelen.

Max Bruns (FC Twente)
Vrijwel geen enkele Twente-speler speelde een sterke wedstrijd in Nijmegen, maar verdediger Max Bruns was misschien wel de grootste dissonant. Kort na de 1-0 van NEC moest hij een harde en oliedomme overtreding op Sontje Hansen bekopen met een rode kaart. Met tien man slaagden de Tukkers er niet meer in om een resultaat te boeken. 

Denzel Hall (sc Heerenveen) 
Zakte door het ijs op een ijzig Woudestein. De Heerenveen-back gaf Excelsior-aanvaller Troy Parrott te veel tijd bij de openingstreffer en stond tevens aan de basis van de 2-0, door een pass van Patrik Walemark op haast onbegrijpelijke wijze te laten lopen.

Joshua Brenet (FC Twente)
De rechtsback kwam heel erg matig voor de dag tegen NEC. Brenet leed geregeld balverlies en was zo nu en dan nergens te bekennen, waardoor de thuisploeg keer op keer gevaarlijk kon worden. Ook tegen de dribbels van Magnus Mattsson was hij niet bestand. 

Patrik Walemark (sc Heerenveen)
De Feyenoord-huurling speelde ronduit belabberd tegen Excelsior. Of Walemark de vrij bizarre 2-0 van Excelsior kwalijk valt te nemen, zal uit de evaluatie van Heerenveen moeten blijken. Wel is duidelijk dat de Zweed in balbezit eigenlijk niets goed deed. Zijn trainer Kees van Wonderen haalde hem dan ook na slechts veertig minuten al naar de kant.