Kameroen kruipt door oog van de naald na bizar slotstuk, Minteh terug naar De Kuip

23 januari - 20:16 Laatste update: 20:23
12

Kameroen heeft zich dinsdagavond na een ongekend spannende slotfase geplaatst voor de knock-outfase van de Afrika Cup. De Ontembare Leeuwen versloegen het Gambia van Feyenoorder Yankuba Minteh met 3-2, nadat ze enkele minuten daarvoor nog op achterstand stonden. Senegal plaatste zich ook, maar kende veel minder moeite.

Gambia - Kameroen
Zonder André Onana, die plaats moest nemen op de bank, begon Kameroen aan het duel met Gambia. De doelman van Manchester United zag van een afstandje hoe zijn vervanger én neef Fabrice Ondoa pogingen van Minteh en Musa Barrow moest keren. Niet lang daarna zette Karl Toko Ekambi Kameroen op voorsprong. Er leek niet zoveel aan de hand voor Kameroen, maar de wedstrijd kantelde toen Ablie Jallow opeens voor de gelijkmaker zorgde. Met een punt schoten beide landen niks op, en dus ging zowel Kameroen als Gambia vol op de aanval.

Dat resulteerde in een geweldige slotfase. Gambia nam Ebrima Colley in de 87e minuut de voorsprong, en leek Kameroen daarmee in rouw te dompelen. Maar niets bleek minder waar. Amper een minuut later stond het alweer 2-2, door een eigen doelpunt van James Gomez. Het werd zelfs nog gekker toen Christopher Wooh bij het ingaan van de blessuretijd raak kopte uit een hoekschop van Georges-Kevin N'Koudou. Het werd daarna tot ongeloof van werkelijk iedereen nog 3-3, maar die goal werd vanwege hands afgekeurd door de VAR. Kameroen heeft zich dus, met hangen en wurgen, geplaatst voor de volgende ronde, waarin Nigeria de opponent is. Minteh kan zich weer melden in Rotterdam.

Senegal - Guinee
De wedstrijd tussen Senegal en Guinee was een stuk minder spectaculair. De twee landen waren immers al geplaatst. Alleen de groepswinst stond nog op het spel. Die ging naar Senegal, want Abdoulaye Seck en Iliman Ndiaye maakten de enige twee goals van de avond. Guinee zakt door de nederlaag naar plek drie, maar behoort wel tot de beste nummers drie, waardoor het zich plaatst voor de volgende ronde.

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering Atlas Leeuwen met alles over de Afrika Cup!