Onverwacht telefoontje Ten Hag leidde bijna tot Ajax-move van Ruiter

Onverwacht telefoontje Ten Hag leidde bijna tot Ajax-move: 'Ontzettend jammer'

26 januari om 12:00

Robbin Ruiter heeft in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur, teruggeblikt op zijn afgeketste overgang naar Ajax. Ongeveer twee jaar geleden mocht Ruiter meetrainen in Amsterdam, maar een dienstverband leverde dat niet op.

In het successeizoen 2021/22, waarin Ajax kampioen werd en de achtste finales van de Champions League bereikte, kampten de Amsterdammers met een acuut keepersprobleem. Remko Pasveer, Maarten Stekelenburg en Jay Gorter zaten allemaal in de lappenmand. Andre Onana was de enige doelman uit de A-selectie waar toenmalig trainer Erik ten Hag over kon beschikken. Daardoor mocht Ruiter proberen een contract af te dwingen bij Ajax, maar de recordkampioen koos uiteindelijk voor Przemyslaw Tyton.

In #DoneDeal blikt Ruiter terug op zijn afgeketste overstap naar Ajax. "Bij Willem II heb ik mijn contract laten ontbinden. Dat was gewoon een ongelukkig huwelijk, dat heb je wel eens in je carrière. Op dat moment kwamen er heel veel blessures bij Ajax, terwijl ik Ten Hag nog ken van mijn FC Utrecht-periode. Hij belde me op en zei: we hebben je een tijdje niet meer gezien, sta je ervoor open om mee te trainen en te kijken of we met elkaar in zee kunnen gaan, tot het einde van het seizoen? Daar stond ik natuurlijk absoluut voor open."

"Als de nood aan de man is, zoek dan maar eens een keeper met de nodige ervaring, die je kent en Nederlands spreekt: dat is eind februari niet makkelijk. Dan is er maar een heel klein lijstje", gaat Ruiter verder. Toch stond Tyton ook op het lijstje van Ajax. "Hij kwam toen van FC Cincinnati. Tyton kent Ten Hag nog van zijn periode bij PSV, net als de keeperstrainer (Anton Scheutjens, red.). Ten Hag was direct heel open en eerlijk: we gaan ook nog met een andere keeper testen en kijken hoe hij ervoor staat, maar je bent een heel serieuze kandidaat."

Ruiter had aanvankelijk goede hoop op een contract tot het einde van het seizoen bij Ajax. "Ik had een heel goed gevoel bij die training. Ik had echt lekker getraind, maar Tyton heeft dat ook gedaan. Hij had nog iets meer wedstrijden in de benen, dus uiteindelijk viel de keuze op hem. Dat was voor mij natuurlijk ontzettend jammer, maar zo lopen die dingen helaas."

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering #DoneDeal met alles over Ajax, Feyenoord en PSV!