UEFA-voorzitter Ceferin vertrekt in 2027 bij de voetbalbond

UEFA-voorzitter Ceferin verrast: Sloveen vertrekt in 2027 bij de voetbalbond

8 februari om 13:42
Laatste update: 8 februari om 14:10

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin zal in 2027 aftreden bij de voetbalbond. Dit maakte hij donderdagmiddag bekend. Eerder werd bekend dat zijn omstreden voorstel om de statuten van de Europese bond te wijzigen door het UEFA-congres werd goedgekeurd. Dit betekent dat Ceferin eventueel tot 2031 kan blijven zitten als voorzitter, maar hij heeft zijn vertrek zojuist aangekondigd. 

Tot nu toe was het niet mogelijk om vier termijnen voorzitter van de UEFA te zijn. Maar in Parijs werd donderdag door het UEFA-congres over het omstreden voorstel van Ceferin gestemd. Volgens L'Équipe stemde de overgrote meerderheid vóór de wijziging van de statuten. Toch kreeg de Sloveense bestuurder veel kritiek op zijn plan. Zo nam Zvonimir Boban afscheid als Chief of Football bij de UEFA vanwege zijn onvrede over het voorstel van Ceferin. 

Naar verluidt stemde alleen de Engelse bond (FA) tegen het plan. Ceferin volgde in 2016 Michel Platini op als voorzitter bij de UEFA. Momenteel zit Ceferin in zijn derde en dus laatste termijn als voorzitter. In 2027 treedt hij af en moet iemand anders de functie op zich nemen. "Ik ben van plan om in 2027 niet meer de strijd aan te gaan", aldus de Sloveen.