UEFA wijst AZ-beroep af: boete na ongeregeldheden rond Legia-thuis blijft staan

UEFA wijst AZ-beroep af: boete na ongeregeldheden rond Legia-thuis blijft staan

6 februari - 21:12
24

AZ moet de boete van 40.000 euro, die het opgelegd kreeg van de UEFA vanwege ongeregeldeden rondom het thuisduel met Legia Warschauw, gewoon betalen. De Alkmaarders zagen hun beroep bij de Europese voetbalbond afgewezen zien worden. Dat laat een woordvoerder van de club weten aan De Telegraaf.  

AZ liet half december via de clubsite weten het niet eens te zijn met de sanctie. 'Het is om meerdere redenen volkomen onbegrijpelijk, niet uitlegbaar en onacceptabel dat de UEFA tot dit voornemen is gekomen', schreef de huidige nummer vier van de Eredivisie destijds. AZ was van mening dat het simpelweg niet aansprakelijk gesteld kon worden voor de chaos in en buiten het stadion. 

Rondom het Conference League-duel tussen AZ en Legia, gespeeld op 5 oktober van vorig jaar, was het bijzonder onrustig. Meerdere gewelddadige incidenten zijn bekend bij de politie. Zo bestormden fans van Legia voor het duel de toegangspoort van het AFAS Stadion, en raakten ze slaags met de ME. Daarnaast hebben Poolse aanhangers wapenstokken en pepperspray van de ME'ers afgepakt. Daarbij raakte één ME'er bewusteloos. De politie heeft ook traangas gebruikt om de hooligangs te stoppen. Na het duel werden twee Legia-spelers opgepakt voor mishandeling van AZ-personeel. 

De Alkmaarders, die uiteindelijk als derde eindigden in de poule, wachten nog op toelichting van de UEFA omtrent de afwijzing van het beroep. Daarna worden mogelijk verdere stappen ondernomen.