Ajax krijgt dreun in Heerenveen en ziet vooral Twente uitlopen

Ajax krijgt dreun in Heerenveen en ziet vooral Twente uitlopen

11 februari - 16:26
592

Ajax is tegen een teleurstellende nederlaag aangelopen op bezoek bij sc Heerenveen. De ploeg van John van 't Schip wist een smadelijke 3-0 achterstand onvoldoende te repareren en krijgt een tik in de strijd om de Europese plaatsen in de Eredivisie.

Zonder de geblesseerde Steven Bergwijn kende Ajax bepaald geen makkelijke start in het Abe Lenstra Stadion. De thuisploeg oogde brutaal en werd al snel beloond. Pelle van Amersfoort ontsnapte aan de aandacht van bewaker Josip Sutalo en kopte raak uit een voorzet van Oliver Braude. Het sterkte Heerenveen dat een resultaat mogelijk was tegen Ajax. Uit een vrije trap raakte Thom Haye de lat.

Ajax speelde zwak, maar was tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Brian Brobbey legde klaar voor Kristian Hlynsson, die via een tegenstander ook het aluminium raakte. Niet veel later redde Mickey van der Hart, de vervanger van Andries Noppert, fraai op een vrije trap van Borna Sosa, die een linkerflank vormde met Carlos Forbs. Ondanks die Amsterdamse opleving viel op de 2-0 na 38 minuten niets af te dingen. Na een vlotte aanval schoot Osame Sahraoui in twee instanties binnen.

Met Chuba Akpom voor Forbs wilde Ajax de achtervolging inzetten, maar binnen veertig seconden was de derde Friese treffer een feit. Het ging mis in de opbouw van de Amsterdammers, waarna Van Amersfoort in de rebound zijn tweede van de middag maakte. Voor Ajax dreigde een afstraffing, hoewel Pawel Bochniewicz de bal niet veel later ongelukkig in eigen doel werkte: 3-1.

Ajax in het vervolg veelvuldig de bal, maar Van der Hart werd nauwelijks op de proef gesteld. Brobbey was een kwartier voor tijd gevaarlijk, alleen kopte hij in kansrijke positie naast. Een kleine vijf minuten later viel de bal wel goed voor Akpom, die na goed doorzetten van Tristan Gooijer zijn rol als supersub andermaal waarmaakte. 

Ajax mocht plots weer hopen, maar wist geen moment een serieus slotoffensief te ontwikkelen. Pas in de állerlaatste seconde was het dan bijna nog raak. Heerenveen wist de bal evenwel nipt voor de doellijn weg te halen, na lang beraad van de VAR.

Daardoor lijden de Amsterdammers hun eerste nederlaag in de Eredivisie sinds 29 oktober (tegen PSV, red.). Bovendien verliest Van 't Schip zijn ongeslagen status, maar belangrijker is de averij in de strijd om de Europese plaatsen. FC Twente is de grote winnaar en heeft nu negen punten meer dan Ajax, AZ staat één puntje voor.