Haller maakt zich onsterfelijk in Ivoorkust na heldenrol in Afrika Cup-finale

Haller maakt zich onsterfelijk in Ivoorkust na heldenrol in Afrika Cup-finale

11 februari - 22:59
41

Ivoorkust heeft zondagavond ten koste van Nigeria beslag gelegd op de Afrika Cup. Sébastien Haller maakte even voor tijd het winnende doelpunt, nadat William Troost-Ekong de Nigerianen voor rust nog op voorsprong had gekopt. Het is voor Ivoorkust de eerste Afrika Cup-eindzege sinds 2015. 

Zowel de basisopstelling van Nigeria als Ivoorkust had een oud-Eredivisie-gehalte. Bij de Nigerianen waren er basisplaatsen voor Calvin Bassey (ex-Ajax) en Troost-Ekong (voormalig FC Dordrecht). De Ivorianen traden aan met Sebastien Haller, tot 2022 spits van Ajax. Laatstgenoemde was in de openingsfase dicht bij de openingstreffer voor Ivoorkust, dat beter aan de wedstrijd begon. Ook Max Gradel trof bijna doel, maar zijn omhaal vond uiteindelijk niet het net. 

Waar Ivoorkust voor rust het meeste recht had op een doelpunt, viel hij, geheel volgens de voetbalwetten, aan de andere kant. Nota bene Troost-Ekong scoorde. De geboren Haarlemmer kopte zeer overtuigend raak, en bracht zijn thuisland daarmee in extase. 

Begin tweede helft was het gastland opnieuw dicht bij de gelijkmaker, ware het niet dat Bassey de bal van de lijn haalde, en zich daarmee tot held van Nigeria ontpopte. Uiteindelijk kreeg de organisator toch loon naar werken. Middenvelder Franck Kessié knikte raak uit (wederom) een hoekschop.

Ivoorkust ging meteen daarna op zoek naar meer, en vond ook meer. Wie anders dan Haller tekende voor de winnende treffer. De spits met een rijk Eredivisie-verleden, die in de zomer van 2022 nog de diagnose teelbalkanker kreeg, nam het winnende doelpunt voor zijn rekening. Haller toucheerde de bal op karakteristiek wijze.

Nigeria zette in het restant van de wedstrijd nog aan, maar Ivoorkust trok de eindzege over de streep, en mag zich nu voor het eerst sinds 2015 winnaar van de Afrika Cup noemen. Voor Haller, die veel overwon, zal de zege extra lekker smaken.