Crysencio Summerville over het Nederlands elftal, Leeds en de Premier League

Summerville droomt van Oranje: 'Maar ik denk aan niets anders dan Premier League'

17 februari om 19:20
Laatste update: 4 april om 12:56

In de spotlight van het Engelse voetbal staat momenteel één bijzondere naam centraal: Crysencio Summerville. De Nederlandse sensatie verovert Engeland met zijn flitsende spel en indrukwekkende cijfers, en laat daarmee zijn club Leeds United dromen van een snelle terugkeer naar het hoogste niveau. VoetbalPrimeur zit met de pijlsnelle aanvaller, die de laatste maanden uitgroeide tot een van de - al dan niet dé - beste speler van het Championship, en spreekt met hem over de afgelopen maanden, de lof die hij in Engeland ontvangt en zijn ontwikkeling als speler. Naast promotie wil de geboren Rotterdammer nog meer vruchten plukken van zijn succesvolle seizoen: deelname aan het EK met Oranje.

"Ik geniet van elke minuut, op fysiek vlak en qua intensiteit is het echt van topniveau", aldus Summerville, wanneer hem gevraagd wordt het Championship te omschrijven. Dat de aanvaller geniet, is te merken. Met vijftien doelpunten en acht assists leverde hij tot dusver al een enorm aandeel in een mogelijke promotie van The Whites, die momenteel tweede staan.

Dat enorme aandeel komt niet uit de lucht vallen. Summerville heeft keihard gewerkt. "De intensiteit is echt heel hoog, en als je kijkt naar de Engelse verdedigers, is het fysieke gedeelte ook van een hoog niveau. Ik ben natuurlijk niet een van de grootste." Buiten het fysieke aspect, probeert hij ook 'slimmer' te spelen. "Wat ik mee heb van mezelf, is dat ik heel goed ben in kleine ruimtes, en dat verdedigers het heel lastig hebben door mijn snelheid, wendbaarheid, en explosiviteit, waardoor ik niet makkelijk in de duels met ze kan komen, iets waar ze wel van houden."

Dat alles kwam op 6 februari nog perfect tot uiting. Leeds speelde het FA Cup-duel met Plymouth Argyle, dat in de verlenging geconfronteerd werd met het uitgebreide arsenaal van Summerville. De voormalig Feyenoorder bekroonde een prachtige dribbel met een minstens net zo mooi schot. Een van zijn vele mooie doelpunten dit seizoen.

Bekijk hieronder enkele fraaie doelpunten van Summerville dit seizoen

Thuis in Leeds
Als er niet gespeeld of getraind moet worden, neemt hij momentjes voor zichzelf. "Ik woon net buiten de stad nu. Het is een rustig gebied, en daar heb ik bewust voor gekozen. Ik ben een persoon die van rust houdt, om bijvoorbeeld na de training lekker te kunnen ontspannen. Als ik met wat vrienden ben, gaan we soms de studio in en dan maak ik zelf ook weleens muziek."

Zodra Summerville zich op de club meldt, voelt hij zich thuis. "Ik ben hier heel goed opgevangen toen ik hierheen kwam als jonge jongen. Ik vind onze fans één van de beste van de wereld. Zij zijn onze twaalfde man. Het maakt niet uit hoe het met de club gaat, ook toen we degradeerden bleven ze achter ons staan, en bleven ze geloven dat we terugkeren naar de Premier League."

Leeds is hard op weg om die misse te volbrengen en als het lukt, dan kunnen de fans op het altijd sfeervolle Elland Road volgend jaar weer genieten van het allerhoogste niveau. "Ik heb het natuurlijk al meegemaakt, en toen besefte ik echt dat ik speelde in de mooiste competitie ter wereld, en dat de Premier League echt een topcompetitie is."

'Het geeft aan dat ik goed op weg ben, dat het lekker gaat'
Het goede spel van Summerville brengt ook de nodige interesse met zich mee. Vorige zomer werd hij nog gelinkt aan een terugkeer naar Feyenoord en eind vorig jaar wist Fabrizio Romano te melden dat het ijzersterke Aston Villa hem op de korrel heeft. "Hier en daar krijg ik wel een paar dingen uit mee, als vrienden en familie me artikelen doorsturen. Ik ga daar niet zelf extra naar kijken. Ik ben een jongen die eerst harder gaat werken, en pas later daar naar kijkt."

Dat er af en toe iets voorbij komt, kan Summerville niet ontkennen. "Als ik een meeting heb met mijn agenten, dan hoor ik wel wat dingen hier en daar. Dat vind ik mooi om te horen. Het geeft aan dat ik goed op weg ben, dat het lekker gaat. Voor nu focus ik me op ons doel en dat is Leeds terugbrengen waar ze horen: de Premier League. In de tussentijd wil ik geen afleidingen."


'Het zou mooi zijn als ik in beeld kan komen richting het EK'
Waar Summerville langzaamaan steeds vaker in verband wordt gebracht met een transfer, lijkt ook Oranje dichterbij dan ooit. Als het aan Leeds-manager Daniel Farke ligt, zou hij niet misstaan in het Nederlands elftal. "We hoeven niet te praten over de potentie van Cree. The sky is the limit", aldus de Duitser, bij Sky Sports.

Ook in de Engelse media is er volop aandacht voor de achtvoudig international van Jong Oranje. Hij wordt in Engeland vooral geprezen om zijn creativiteit en effectiviteit en de hoge cijfers vliegen hem dan ook wekelijks om de oren. Dit leverde hem in oktober nog de uitverkiezing van 'Sky Championship Player of the Month' op.

Zijn uitstekende prestaties zullen ook Koeman niet zijn ontgaan, maar de bondscoach heeft nog geen belletje gepleegd, bevestigt Summerville, die ondanks dat hoopt op een uitverkiezing. "Het zou mooi zijn als ik in beeld kan komen richting het EK, en anders zou ik op de lange termijn het WK in 2026 heel bijzonder vinden om mee te maken." Hoe mooi dat beeld ook klinkt, voor nu heeft de Rotterdammer duidelijke prioriteiten. "Op dit moment denk ik echt aan niks anders dan de Premier League. Ik wil daar zo snel mogelijk terugkeren."

Door Dennie van Laar

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Crysencio Summerville 🇸🇷 (@csummerville7)