'Maatsen speelt een sleutelrol in de goede vorm van BVB'

'Maatsen speelt een sleutelrol in de goede vorm van BVB'

20 februari - 16:00 Laatste update: 16:00
144

PSV staat in de achtste finales van de Champions League voor een dubbele confrontatie met Borussia Dortmund. Waar liggen de kansen voor de Eindhovenaren, hoe belangrijk is huurling Ian Maatsen voor Dortmund en is oud-PSV’er Donyell Malen op tijd fit voor het duel? VoetbalPrimeur bespreekt alle ins en outs van die Schwarzgelben met Lukas Rauer en Malte Schindel, BVB-watchers voor Ruhr24.

Dat PSV in de Eredivisie tot nu toe nog onverslaanbaar is, blijft ook in Duitsland niet onopgemerkt. "Hun prestaties dit seizoen zijn erg indrukwekkend en verdienen waardering", trapt Schindel af. "Ten tijde van de loting voor de achtste finales was alleen Internazionale een zwaardere tegenstander voor Dortmund geweest. PSV wordt Dortmund’s eerste echte challenge van 2024."

Rauer is het daarmee eens. In de zes wedstrijden na de winterstop scoorde Dortmund veertien keer en kreeg het slechts twee doelpunten tegen. Aan de wisselvalligheid van BVB in de eerste seizoenshelft is dan ook een einde gekomen. "Het lijkt erop dat Dortmund een heel sterke tweede seizoenshelft tegemoet gaat", concludeert Rauer dan ook. Schindel: "Het zal dinsdag blijken hoe goed BVB echt is na hun sterke start van het jaar."

Geen duidelijk strijdplan
Ondanks de sterke reeks van Dortmund na de winterstop (vier keer winst, twee gelijke spelen) zien de journalisten kansen voor PSV. Zowel Schindel als Rauer wijst op de problemen in de opbouw en de defensie. "BVB heeft geen duidelijk strijdplan. Het middenveld mist creativiteit en het meeste gevaar komt van individuele acties of lange ballen", analyseert Rauer. Schindel vult aan: "Met name in de eerste helft van het seizoen waren ze defensief erg kwetsbaar."

Dat klinkt voor PSV, dat in de Eredivisie al zeventig keer scoorde, als muziek in de oren. Voor welke Eindhovenaren moet Dortmund specifiek vrezen? Schindel ziet gevaar in de snelle buitenspelers van PSV. Rauer denkt dat vooral Johan Bakayoko en Luuk de Jong een probleem zijn voor de Duitse defensie. "Bakayoko is snel, heeft een goede dribbel en zorgt constant voor gevaar. De Jong is dit seizoen op dreef als aangever én doelpuntenmaker. Hij is gevaarlijk met voorzetten vanaf de zijkant."

Koningstransfer
Om de defensieve problemen van BVB het hoofd te bieden, werd Ian Maatsen op huurbasis overgenomen van Chelsea. De Nederlander maakt volgens beide journalisten vooralsnog een goede indruk in het geel-zwart. "Maatsen is de koningstransfer van Dortmund", durft Schindel zelfs te stellen. "Zijn komst was belangrijker voor de club dan die van Jaden Sancho en hij speelt een sleutelrol in de goede vorm van de afgelopen weken. Hij brengt snelheid, passzekerheid en snapt het spel goed." 

Rauer deelt die mening. "Velen hopen dat hij in de zomer permanent overgenomen kan worden. Dat hij ook op het middenveld kan spelen, geeft Dortmund meer mogelijkheden. Terzic zei op een persconferentie dat BVB Maatsen al langere tijd volgde en dat hij verwachtte dat Maatsen er direct zou staan. Hij brengt meer stabiliteit in de linkerkant van de verdediging." 

Malen overtuigt niet
Over zijn landgenoot Donyell Malen bestaan twijfels bij Dortmund, vertellen beide heren. Rauer: "Hij worstelt sinds zijn komst, net als BVB in zijn geheel, met zijn vorm. Vorig seizoen was hij uitstekend, maar onder de fans leeft nu het gevoel dat hij constant de verkeerde keuzes maakt: hij schiet wanneer hij moet passen en hij dribbelt wanneer hij moet schieten."

Volgens Schindel ligt een zomers vertrek van Malen dan ook voor de hand. Rauer ontvangt soortgelijke signalen: "Het gerucht gaat dat Dortmund altijd open staat voor een degelijk bod op Malen. Dat zegt mij dat ze niet volledig overtuigd van hem zijn." Of Malen tegen PSV in actie kan komen, moet nog blijken. De Nederlander liep vorige week een lichte blessure op tijdens de training en miste het Bundesliga-duel met Wolfsburg van afgelopen weekend (1-1). 

Weerzien Bosz en Dortmund
Voor Peter Bosz betekent het tweeluik met Dortmund een weerzien met zijn oude werkgever, waar hij in december 2017 werd ontslagen. "Sinds het tijdperk van Jürgen Klopp wordt elke coach met hem vergeleken", blikt Schindel terug op die beslissing. "Bosz was niet in staat de verwachtingen van het bestuur waar te maken. Zijn speelstijl paste niet bij Dortmund."

Rauer kaart aan dat Bosz een veelbelovende start kende in Duitsland, maar daarna snel tegen problemen aanliep. "Zijn ontslag werd destijds gezien als logisch. Het team had negen wedstrijden op rij niet gewonnen. Dat Bosz het nu goed doet met PSV, laat zien dat hij geen slechte coach is."

Schindel verwacht in Eindhoven geen verrassingen in de basiself van die Schwarzgelben. "BVB gaat in de sterkst mogelijke opstelling aantreden, want PSV is een serieuze tegenstander die niet onderschat mag worden."

Verwachte opstelling Borussia Dortmund: Kobel; Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen; Can, Sabitzer, Bynoe-Gittesn, Brandt; Sancho, Füllkrug.