KNVB hoeft niet te vrezen voor Nigeria: 'Mijn droom is altijd Oranje geweest'

KNVB hoeft niet te vrezen voor Nigeria: 'Mijn droom is altijd Oranje geweest'

27 februari - 20:55
38

Joshua Zirkzee droomt ervan om komende zomer op het EK actief te zijn met Oranje. De spits kan ook nog steeds voor Nigeria kiezen, maar hij droomt van een interlandloopbaan bij het Nederlands elftal.

Zirkzee is dit seizoen bijzonder goed op dreef bij Bologna. Ronald Koeman onthulde al dat hij de spits volgt, al stelde de bondscoach wel dat Zirkzee niet altijd 'op de positie in de zestien is waar een spits moet zijn'. Zirkzee heeft dat ook gehoord. "Ik zak af en toe in naar het middenveld", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. "Dat doe ik niet voor mezelf maar om het team te helpen. Maar ik ben ook op tijd in de punt hoor, ik heb mijn doelpunten vanuit the box meegepikt. Tegen Sassuolo, tegen Lazio. Daar moet ik misschien nog meer op focussen, want ook trainer Motta zegt weleens dat ik iets meer in positie kan blijven."

Ondertussen wacht Zirkzee nog op zijn eerste uitverkiezing voor Oranje. "Die droom is er nog steeds", is de aanvaller duidelijk. "In mijn hoofd zit bij Bologna presteren en dan kan het gebeuren. En zo niet? Dan sta ik bij het EK in Duitsland als supporter. Ik zou de droom heel graag willen laten uitkomen. Het is nu anders dan vier jaar geleden. Toen noemde Willem van Hanegem mijn naam weleens. Dat doet hij nu nog steeds en dat waardeer ik zeer, maar nu zijn er meer mensen. En nu speel ik alles bij mijn club en scoor regelmatig. Bij Bayern was dat anders. Ik denk ook niet dat ik er toen al klaar voor was."

Zirkzee kan echter ook kiezen voor Nigeria, het land van zijn moeder. "Maar Nigeria is geen land waar je eventjes voor kiest omdat je voor jouw vaderland niet kunt spelen", stelt Zirkzee. "De concurrentie daar voor aanvallers is misschien wel net zo groot als bij Oranje. (...) Het is niet zo dat ik even kan denken: Nederland belt niet, dan kies ik lekker voor Nigeria. Of ze wel aan mij trekken? Misschien. Maar mijn droom is altijd al het Nederlands elftal geweest. En het EK is niet per definitie een kruispunt. Zo van, als het dan niet zover is, kijk ik verder. Ik zou dankbaar zijn als het wel gebeurt. Zo niet, dan moet ik zorgen dat ze mij wél oproepen. Ergens hoop je er dan een keer bij te zitten."