Megafraude ontdekt bij voetbalbond Kameroen

Megafraude ontdekt bij voetbalbond Kameroen: 17-jarig toptalent blijkt 31 te zijn

12 maart om 11:19
Laatste update: 12 maart om 11:20

De Kameroense voetbalbond (FécaFoot) heeft onlangs 62 spelers betrapt op leeftijdsfraude en/of het bezitten van een dubbele nationaliteit. De bond heeft direct maatregelen getroffen en alle 62 spelers geschorst. Het meest bizarre voorval is dat een zeventienjarig toptalent in werkelijkheid 31 jaar oud blijkt te zijn.

FécaFoot heeft ontdekt dat 62 spelers van vijftien verschillende clubs fraude hebben gepleegd. De bond heeft de betrokkenen zes wedstrijden schorsing opgelegd. Bovendien moeten ze hun echte persoonsgegevens opnieuw aannemen. "We zijn bezig aan een grote schoonmaakactie", begint Ernest Obama, woordvoerder bij de Kameroense voetbalbond, tegenover L’Équipe. "Sommige spelers liegen al tien jaar over hun leeftijd."

Een van die 62 spelers is Wilfried Nathan Doualla. De middenvelder, die in 2006 geboren zou zijn, stond in Kameroen te boek als een toptalent. Hij was de jongste speler van de binnenlandse competitie en was onderdeel van de selectie van Kameroen tijdens de afgelopen Afrika Cup. Het onderzoek wijst nu uit dat Doualla geen zeventien, maar 31 jaar oud is.

Obama: "Sinds wij zijn begonnen in 2021, heeft meer dan zestig procent van de spelers al gesjoemeld met de leeftijd. De beslissing van Europese clubs om geen spelers ouder dan 23 jaar uit Afrika te halen, is de voornaamste oorzaak van deze situatie. Op deze manier hebben zij een betere kans om ontdekt te worden."