Oostenrijk zet drietal uit selectie door homofobe spreekkoren

Bonje bij EK-opponent Oranje: drietal uit selectie gezet door homofobe spreekkoren

12 maart om 19:18
Laatste update: 12 maart om 19:26

Bondscoach Ralf Rangnick heeft drie spelers uit de selectie van Oostenrijk gezet voor de oefenwedstrijden eind maart. Het drietal maakte zich schuldig aan homofobe spreekkoren en dat is volgens de trainer ‘ontoelaatbaar’. 

De drie spelers om wie het gaat zijn Guido Burgstaller (26 interlands), Marco Grüll (4 interlands) en Niklas Hedl (1 interland). Zij spelen alledrie bij de Oostenrijkse club Rapid Wien. De drie heren zongen mee met homofobe liederen na de derby tegen Austria Wien. De spelers werd in de competitie al voor meer wedstrijden geschorst door de spreekkoren.  Ook directeur Steffen Hofmann en assistent-coach Stefan Kulovits kregen een schorsing.

Ragnick vertelde op zijn persconferentie voor de duels met Slowakije en Turkije, dat hij absoluut niet blij was met de actie van het drietal. "Dit is ontoelaatbaar in een team waarvan ik de coach ben. Het druist in tegen alles waar we met het nationale team voor staan. Dat heb ik de spelers ook duidelijk gemaakt."

Ondanks zijn boosheid sluit Rangnick niet uit dat hij de drie spelers alsnog meeneemt naar het EK. "Dan zullen de jongens wel moeten bewijzen deze zaak serieus te nemen en begrip te hebben wat het voor mensen betekent om in het openbaar beledigd of gediscrimineerd te worden." Burgstaller, Grüll en Hedl moeten als onderdeel van hun schorsing ook een cursus over discriminatie volgen.