'De wedstrijd tegen PSV is extreem belangrijk voor Dortmund'

Bild-reporter: 'Alle Duitse experts kwamen na PSV - BVB tot dezelfde conclusie'

13 maart om 20:00
Laatste update: 13 maart om 20:00

PSV staat in Duitsland voor een flinke uitdaging: om de kwartfinales van de Champions League te bereiken moet er niet alleen gewonnen worden van de elf Borussen op het veld, maar ook van de roemruchte Gelbe Wand. In aanloop naar het duel van woensdag spreekt VoetbalPrimeur met Bild-verslaggever Yannick Hüber over het belang van de return voor Borussia Dortmund, het controversiële penaltymoment in Eindhoven en de gevolgen van een nederlaag voor BVB-manager Edin Terzic. 

"De wedstrijd tegen PSV is extreem belangrijk voor Dortmund", valt Hüber met de deur in huis. "Ten eerste heeft de club de bonus van 10,6 miljoen euro voor het bereiken van de kwartfinales nodig om vooruitgang te kunnen boeken. Er is op dit moment weinig geld om de selectie in de zomer opnieuw vorm te geven." Vandaar dat Donyell Malen, die in de heenwedstrijd (1-1) nog belangrijk was met een doelpunt, deze zomer ook mag vertrekken voor een bedrag van veertig tot vijftig miljoen euro. 

Paniek in Dortmund
Ook de toekomst van manager Edin Terzic, die niet onomstreden is bij die Schwarzgelben, wordt mede bepaald door het resultaat tegen de Eindhovenaren. "Recentelijk heeft hij wat druk van de ketel gehaald door te winnen van Werder Bremen (1-2) en Union Berlin (0-2) maar zodra directe kwalificatie voor de Champions League in gevaar komt, breekt er paniek uit bij de club", constateert Hüber.

De verslaggever van het Duitse sportmedium legt de vinger op de zere plek van Dortmund, de huidige nummer vier van de Bundesliga. "De ploeg heeft qua spel nog niet kunnen overtuigen in 2024. Sportief directeur Sebastian Kehl beschuldigde het team zelfs van arrogantie na het gelijkspel bij Wolfsburg (1-1) van drie weken geleden. Het bereiken van de volgende ronde zal Terzic wat extra krediet verschaffen bij de clubleiding."

Controversiële strafschop
Het meest besproken moment van de wedstrijd in Eindhoven was het penaltymoment aan het begin van de tweede helft. Mats Hummels beging een overtreding op Malik Tillman, waarna arbiter Srdan Jovanovic de bal op de stip legde. De verdediger van Dortmund begreep niets van die beslissing: en met hem heel Duitsland. "Dat moment heeft nog lang door de hoofden van Borussia en de fans gespookt", legt Hüber uit. "Alle Duitse experts kwamen tot dezelfde conclusie: geen penalty."

'Wat een grap', reageerde een furieuze Hummels na de wedstrijd op X. Ook Matthias Sammer, oud-speler en trainer - en inmiddels adviseur -  van Dortmund, liet zich in de media fel uit over de beslissing, herinnert Hüber zich. "Hij zei: 'Een scheidsrechter moet kiezen voor het voetbal. Deze situatie had geen penalty op moeten leveren. Het is een fysieke en robuuste sport, contact hoort erbij.'"

Gelbe Wand
Ondanks de controversiële strafschop kon Dortmund best leven met het gelijkspel in Eindhoven. Dat heeft met name te maken met een troef die de Duitsers achter de hand hebben: Die Gelbe Wand in het Signal Iduna Park. "De sfeer in het eigen stadion geeft een extreem gevoel van veiligheid en veerkracht. Dortmund heeft veel respect voor het sterke seizoen van PSV maar heeft, ondanks de soms wisselvallige resultaten, alle vertrouwen in een zege in eigen huis."

Terzic sprak woorden van een soortgelijke strekking op de persconferentie voorafgaand aan het duel met PSV. "Het is belangrijk dat we deze kans benutten. We willen laten zien dat ons seizoen nog lang niet voorbij is." Hüber merkt dat de druk er flink opstaat bij Dortmund. "Een nederlaag zou, met name voor het bestuur van de club, moeilijk te accepteren zijn."