Arsenal legt Porto pas na strafschoppen over de knie en meldt zich in kwartfinales

12 maart - 23:48 Laatste update: 23:55
44

Arsenal en Porto hielden elkaar lang in evenwicht over twee wedstrijden gezien. Na negentig minuten was de stand net als in Porto 1-0, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen. Ook het extra half uur bracht geen winnaar en dus volgden er strafschoppen. Arsenal trok uiteindelijk aan het langste eind en won met 4-2 na strafschoppen.

Na de 1-0 nederlaag op bezoek bij FC Porto in de heenwedstrijd, moesten The Gunners vol aan de bak in de return. Arsenal voerde noodgedwongen één wijziging door in de basisopstelling; de geblesseerde Gabriel Martinelli werd vervangen door Jorginho. Bij Porto stonden dezelfde elf namen aan de aftrap in Londen. Dat betekende opnieuw een basisplaats voor de van Ajax gehuurde Francisco Conceição. Natuurlijk stond ook Pepe in de basisopstelling, de 41-jarige verdediger werd daarmee de oudste veldspeler ooit in een Champions League-wedstrijd. Ter vergelijking: Arsenal-manager Mikel Arteta is ook 41 jaar oud.

De openingsfase van de wedstrijd kende weinig spektakel. Arsenal had veel de bal, maar kwam nauwelijks tot echt grote kansen. Na een kwartier spelen kreeg Bukayo Saka de eerste mogelijkheid van de wedstrijd, hij vond Porto-doelman Diogo Costa op zijn weg. Na die kans van Arsenal, waren vooral de bezoekers uit Portugal dichtbij een doelpunt. Via Evanilson was Porto twee keer dichtbij de openingstreffer. Arsenal-doelman David Raya toonde zijn klasse en hield zijn doel schoon. Vlak voor rust was het uit het niets raak voor Arsenal. Leandro Trossard rondde mooi af na een schitterende assist van Martin Ødegaard.

De tweede helft vertoonde ongeveer hetzelfde spelbeeld als het eerste bedrijf. In minuut 67 werd Arsenal voor het eerst écht gevaarlijk na rust. De thuisploeg leek op 2-0 te komen via Ødegaard, maar zijn doelpunt werd afgekeurd na een overtreding op Pepe.

Porto werd kort daarna gevaarlijk; oud-Ajacied Conceição ging voor eigen succes na een snelle uitbraak, maar Raya keerde zijn inzet. Nadat Gabriel Jesus in het veld kwam voor Jorginho, werd Arsenal steeds gevaarlijker. Jesus en Saka kregen twee grote kansen op 2-0, maar scoorden niet. Vijf minuten voor tijd mocht een andere gehuurde Ajacied invallen. Jorge Sánchez kwam in de ploeg als vervanger van João Mário. Het bleef na negentig minuten bij 1-0 en dus gingen beide ploegen een verlenging in.

De eerste helft van de verlenging was spannend, zonder veel grote kansen. Invaller Mehdi Taremi kreeg namens Porto de beste mogelijkheid op de gelijkmaker, maar zijn inzet vloog naast. Beide ploegen waren vooral gefocust om niet te verliezen en namen geen onnodige risico's. Ook na verlenging was er nog geen winnaar, dus volgden er strafschoppen.

Het betekende de eerste strafschoppenserie in de Champions League sinds de finale in 2016. Aanvoerder Ødegaard nam de eerste voor Arsenal en schoot feilloos raak. Ook de Braziliaanse Pepê van Porto faalde niet, 1-1. Arsenal kwam op een 3-1 voorsprong in de penaltyreeks, nadat Wendell namens Porto op de paal schoot. Kai Havertz en Saka faalden niet. Nadat Galeno ook miste, was het over en uit voor Porto. Raya pakte de strafschop van de Braziliaan en Arsenal versloeg de Portugezen met 4-2 na strafschoppen.