'Kroes wil met Ajax voorbeeld nemen aan 'glasheldere' structuur Manchester City'

'Kroes streeft met Ajax City-model na en ziet bij United hoe het niet moet'

15 maart om 15:36

Alex Kroes wil met Ajax een voorbeeld nemen aan de organisatiestructuur bij Manchester City, schetst het Algemeen Dagblad. De vrijdag begonnen algemeen directeur heeft in Manchester gezien hoe een club wél en niet geleid moet worden.

Sinds het vertrek van Marc Overmars bij Ajax in februari 2022 is er geen heldere beleidskoers bij Ajax. Vorige zomer kon toenmalig technisch directeur Sven Mislintat solistisch handelen. Dat patroon wil Kroes 'rigoureus' doorbreken, klinkt het. 'De nieuwe Ajax-directeur wil een organisatie neerzetten van korte en heldere lijnen, die niet meer afhankelijk is van één poppetje, of slechts van intuïtie', schrijft de ochtendkrant.

De aanstelling van Marijn Beuker als director of football werd op de achtergrond al door Kroes goedgekeurd. Voordat Kroes op wereldreis ging, bracht hij een bezoek aan Manchester. 'Feilloos zag hij daar bij de ene club (United) vooral hoe het niét moet: een gedateerde variant op Ajax, maar dan in de overtreffende trap. Bij buurman Manchester City zijn de organisatiestructuur en de richting wél glashelder, uitgevoerd door voetbalmensen van wie exact duidelijk is waar hun verantwoordelijkheid begint en eindigt.'

Op hoofdlijnen wil Kroes met Ajax het model van City nastreven. Het betekent dat de Amsterdamse club per direct een 'grondige ingreep' nodig heeft en dat Kroes aanvankelijk veel zelf gaat doen. 

Check hieronder de nieuwste aflevering #DoneDeal met alles over de uitschakeling van PSV & Ajax en de eerste dag van Alex Kroes!!