Wijnaldum trekt parallel met Saudi-Arabië en toeslagenaffaire

Wijnaldum trekt parallel tussen Saudi en toeslagen: 'Daar hoor ik ze niet over'

19 maart om 16:25
Laatste update: 19 maart om 16:32

Georginio Wijnaldum heeft in gesprek met Noa Vahle gereageerd op de commotie rondom zijn terugkeer in het Nederlands elftal. De middenvelder, die samen met Oranje-teamgenoten het programma Veronica Inside twee jaar lang boycotte, ziet geen probleem in zijn transfer naar het bekritiseerde Saudi-Arabië. 

"Ondanks dat ik eerst sceptisch was over hoe het was om daar te leven, bevallen de leefomstandigheden goed", vertelt Wijnaldum voor de camera van SBS 6. "Je leest in de media dat het best moeilijk is en dat er best veel regels zijn, maar dat is me erg meegevallen. Elk land heeft zijn goede en slechte dingen, dus dat zal Saudi-Arabië ook hebben. Maar ik heb nu een heel ander beeld, omdat ik er nu zelf woon. Er is wel een cultuurverschil, maar dat is oké. Het is niet zo dat je geen rechten hebt bijvoorbeeld."

Vahle confronteert Wijnaldum met de gedachte die veel mensen hebben. Wel uitspreken tegen racisme, maar geen probleem hebben met voetballen voor het geld in een land waar het met mensenrechten slecht gesteld is. Hoe gaat dat samen?

"Natuurlijk begrijp je dat de mensen zoiets denken. Maar ik ervaar het nu heel anders. Ik zie het niet. Als je echt wil weten wat ik bedoel, zal je er naartoe moeten gaan om het te bekijken. Voor mij persoonlijk is het niet zo erg. De dingen die ik in de media heb gelezen heb ik niet gezien tot nu toe. Dat wil niet zeggen dat het er niet is, maar ik ga er ook niet op zoek."

Ook herinnert Vahle Wijnaldum aan de boycot van Veronica Inside. "Dat hebben we toen met z'n allen bepaald. Als je het over mensenrechten hebt... In Nederland heb je ook de toeslagenaffaire. Ik heb ze in dat programma nooit horen zeggen dat je niet in de Nederlandse competitie mag spelen. Als je zo gaat kijken, dan kan ik dat ook doen. Ik vind het niet goed en vervelend dat ik dat moet zeggen omdat mensen gedupeerd zijn door die situatie. Maar goed, waar stop je? Mensen van 'het programma' kunnen zo kijken, maar ik kan ook zo kijken. Waar trekken we de lijn?"

Check hieronder de nieuwste aflevering #DoneDeal met alles over de uitschakeling van PSV & Ajax en de eerste dag van Alex Kroes!!