EK-shirt Three Lions zorgt voor grote kritiek in Engeland, ook premier roert zich

EK-shirt Three Lions zorgt voor grote kritiek in Engeland, ook premier roert zich

22 maart - 12:28 Laatste update: 12:50
108

Het nieuwe tenue van Engeland voor het EK in Duitsland doet veel stof opwaaien aan de andere kant van de Noordzee. De wijze waarop het kruis van St. George is afgebeeld veroorzaakt een storm van kritiek. Zelfs de politiek bemoeit zich met de zaak.

Het kruis van St. George is één van de belangrijkste symbolen van Engeland. De traditionele kleuren rood en wit zijn vervangen door een mix van blauw, paars en rood. 'Een speelse update die moet verenigen en inspireren', kondigde Nike vol trots aan bij de presentatie van het EK-shirt. De keuze is echter onderwerp van gesprek in de politiek, de media en op social media.

'Schande', 'dom', en 'woke', is de veelgehoorde kritiek. Fans van The Three Lions zijn zelfs een petitie gestart om 'het kruis van St. George te redden'. 'Geen enkel ander land zou dit toestaan', oordeelde The Daily Mail bovendien. 'Nike heeft ons niets te leren over onze waarden. De voetbalbond is medeplichtig. Is onze nationale identiteit een grap misschien?'

Oud-prof Chris Sutton is eveneens niet te spreken over het ontwerp. "Dit is niet het kruis van St. George. Waarom zou dit ontwerp in hemelsnaam inspireren en verenigen. Dit is bullshit!", zei hij bij Sky Sports. Nigel Farage, voormalig partijleider van de UK Independence Party en van de Brexit Party/Reform UK, spreekt van 'een complete grap'. Labour-leider Keir Starmer roept op om de kleuren aan te passen. "Het rode kruis is een verenigend symbool en iets om trots op te zijn."

Zelfs premier Sunak roert zich
Zelfs premier Rishi Sunak spreekt zich uit tegen de nieuwe kleuren. "Als het om onze nationale vlaggen gaat, mogen we er niet mee rommelen, want ze zijn een bron van trots, identiteit, wie we zijn, en ze zijn perfect zoals ze zijn."

Reactie Nike
Nike zag zich genoodzaakt om te reageren op de storm aan kritiek. Volgens het Amerikaanse sportmerk zijn de nieuwe kleuren een ode aan de trainingsoutfits van 1996, het jaar dat Engeland wereldkampioen werd. 'Ook toen was er blauw, rood en paars. Die kleuren zijn nu gebruikt voor de vlag.'

Ondanks alle kritiek kondigde de Engelse voetbalbond al aan de shirts niet meer te zullen aanpassen voor het EK. Het shirt aanpassen zou namelijk ook een logistieke nachtmerrie betekenen.