Van der Vaart: 'Als hij in topvorm is maakt Oranje kans'

Van der Vaart: 'Als hij in topvorm is maakt Oranje kans op EK, anders niet'

25 maart om 10:32

De kansen van het Nederlands elftal op het EK hangen nauw samen met de vorm van Memphis Depay. Dat betoogt Rafael van der Vaart bij Studio Voetbal. Volgens de 109-voudig international is de dertigjarige aanvaller momenteel de beste speler in de selectie van Oranje.

Van der Vaart toonde zich de afgelopen periode meermaals kritisch op Memphis. De voormalig spelmaker weet diens blessureleed mogelijk aan zijn 'geblokte lichaam'. De Atlético Madrid-speler pareerde de kritiek afgelopen week. "Als ik Rafael op tv hoor praten, dan denk ik: jongen, het is logisch dat als je twee, drie maanden geen wedstrijd hebt, je spiermassa groeit", kaatste hij terug in De Telegraaf.

Van der Vaart wordt zondagavond met die uitspraken geconfronteerd. "Hij mag natuurlijk zeggen wat hij wil", aldus de oud-speler van Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur. "Memphis is onze beste speler", voegt hij daaraan toe. "Als hij in topvorm is, dan hebben we kans. Is hij dat niet, hebben we geen kans. Zoveel kwaliteiten dicht ik hem toe. Alleen ik vond dat hij – dat had De Ligt ook een periode – wat te gespierd was."

"In het buitenland moet je altijd het krachthonk in, en als je dan niet kan trainen, ga je maar in die gewichten hangen. Soms is het misschien wel eens verstandig om dat wat minder te doen", aldus Van der Vaart. Memphis maakte onlangs zijn rentree na blessureleed. Tegen Schotland kwam hij 77 minuten in actie.