Felle Sneijder pleit voor nieuwe ingreep voor racisme: 'Te ziek voor woorden'

Felle Sneijder pleit voor nieuwe ingreep voor probleem: 'Te ziek voor woorden'

26 maart om 00:18

Racisme blijft een probleem in het voetbal en dat is een doorn in het oog van Clarence Seedorf en Wesley Sneijder. Seedorf stelt dat het een maatschappelijk probleem is dat voetbal overstijgt. Sneijder pleit er echter voor dat er ook specifiek binnen het voetbal meer gedaan moet worden om racisme uit te bannen.

"Het is geen probleem van het voetbal, het is groter dan dat", vangt Seedorf aan. "Iedereen moet hier zijn steentje aan bijdragen. Ik denk wel dat er de laatste tijd wat veranderd is; er is meer bewustzijn. Er is meer begrip, het gesprek is gaande. Hopelijk kan het ook in de maatschappij wat meer gaan veranderen."

Sneijder merkt op dat de verantwoordelijkheid niet bij de voetballers moet liggen, maar dat er van hogerhand meer gedaan moet worden. "Het moet weggehaald worden bij de speler. Nu zie ik vaak dat een speler moet reageren, zoals van het veld af lopen. Voordat een speler kan reageren, moet er al iets zijn waardoor het opgelost is. Er moet iets bedacht gaan worden, zodat spelers lekker speler kunnen blijven. Van hogerhand moet er ingegrepen gaan worden. Je moet het zo zien te krijgen dat spelers er geen enkele hinder van ondervinden. Het is toch te ziek voor woorden dat dit vandaag de dag nog steeds speelt..."

Het verbaast Sneijder dat 'biergooiers' doorgaans snel gevonden worden en uit het stadion worden verwijderd, maar dat dit bij racistische uitingen niet mogelijk lijkt. "Die mensen weten ze binnen vijf minuten op te sporen. Sterker nog, volgens mij weten ze al binnen een minuut wie het is en verwijderen ze die persoon uit het stadion. Hoezo kan dat niet hiermee? Die mensen moeten daarna nooit meer in een stadion terug kunnen. Niet voor tien jaar, vijftien jaar. Nee, voor het hele leven."

Bekijk #DoneDeal met Ole Romeny hieronder of luister op Spotify!