Ajax schorst Kroes en is van plan 'samenwerking definitief te beëindigen'

Ajax schorst Kroes en is van plan 'samenwerking definitief te beëindigen'

2 april - 08:55 Laatste update: 15:00
697

Groot nieuws uit Amsterdam: Alex Kroes is per direct geschorst door Ajax. De raad van commissarissen is voornemens de samenwerking definitief te beëindigen. Dat bevestigt de club op de officiële kanalen.

Kroes blijkt een week voor zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023 meer dan 17.000 aandelen Ajax te hebben gekocht. 'De RvC heeft extern juridisch advies ingewonnen, waaruit blijkt dat het zeer aannemelijk is dat hij daarmee handel met voorwetenschap heeft gepleegd. Handel met voorwetenschap is een strafbaar feit', aldus de club.

Ajax geeft aan dat de taken van Kroes door zijn collega-directieleden worden overgenomen. RvC-voorzitter Michael van Praag zal de directie tijdelijk bijstaan. Op korte termijn zullen de Amsterdammers een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) bijeen roepen 'om de aandeelhouders te horen over het voorgenomen ontslag, zoals de statuten voorschrijven.' De RvC zal hierna een besluit nemen over het ontslag.

RvC-voorzitter Michael van Praag reageert geschokt op de clubsite: "Wij zijn zeer onaangenaam verrast dat dit Ajax nu overkomt, want dit is zeer slecht voor de club en voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. Het handelen van Alex Kroes is niet verenigbaar met waar we met Ajax voor staan."

Ajax kondigde afgelopen zomer aan dat Kroes de nieuwe algemeen directeur van de club zou worden, als opvolger van Edwin van der Sar. Vanwege een concurrentiebeding in zijn contract bij AZ kon Kroes op 15 maart zijn werkzaamheden starten bij de club. 

Bekijk de #DoneDeal-special over de breuk tussen Ajax en Alex Kroes!