Tijdlijn van Ajax-crisis

Van Overmars-exit tot Kroes-debacle: Ajax incasseert al twee jaar klap op klap

3 april om 10:45
Laatste update: 3 april om 08:45

De waarschijnlijke breuk met nieuwbakken algemeen directeur Alex Kroes is illustrerend voor de afgelopen twee jaar van Ajax. Na het vertrek van Marc Overmars incasseerde de Amsterdamse club, veelal door eigen toedoen, klap na klap. VoetbalPrimeur schetst een tijdlijn van de bizarre soap die voetbalminnend Nederland al 26 maanden in zijn greep houdt, en waaraan vooralsnog geen einde lijkt te komen.

6 februari 2022: Marc Overmars laat bom ontploffen
Ajax gaat aan kop in de Eredivisie en staat in de knock-outfase van de Champions League na een imponerende groepsfase, waarin de ploeg van Erik ten Hag foutloos bleef. Voor de Amsterdammers lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar dan is daar plots het enorme nieuws over Marc Overmars. De succesvolle technisch directeur vertrekt per direct vanwege grensoverschrijdend gedrag. Hij verstuurde onder meer dickpics.

15 maart 2022: Ajax sneuvelt tegen Benfica
De verwachtingen in de Champions League zijn hooggespannen, nadat Ajax werkelijk door de groepsfase heen denderde. In de achtste finale vormt Benfica het volgende obstakel. De Amsterdammers slepen op 23 februari een 2-2 gelijkspel uit het vuur in Lissabon, waardoor de klus thuis kan worden geklaard op 15 maart. Dat is echter buiten Darwin Núñez gerekend. De Uruguayaan klopt Jurriën Timber in de lucht: 0-1. Niet Ajax, maar de Portugezen gaan verder in het miljardenbal.

17 april 2022: ook bekerfinale gaat verloren
Ajax krijgt de kans om zijn eerste prijs van het seizoen te winnen. Grote concurrent PSV is de tegenstander in de finale in De Kuip. Ryan Gravenberch zet Ajax nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft buigen Érick Gutiérrez en Cody Gakpo de score al snel om. Ten Hag brengt Mohamed Ihattaren kort voor tijd nog in, maar de finale gaat verloren.

21 april 2022: Ten Hag kondigt Ajax-vertrek aan
Het hing al in de lucht en op 21 april, vier dagen na de bekerfinale, wordt het officieel: Erik ten Hag vertrekt na 4,5 seizoen vol met prijzen. De oefenmeester maakt de overstap naar Manchester United.

12 mei 2022: Schreuder nieuwe trainer van Ajax
Alfred Schreuder wordt gepresenteerd als nieuwe trainer van Ajax. Hij komt over van Club Brugge, waar hij met de landstitel afscheid neemt. In de Johan Cruijff Arena staat hij voor de zware opgave om voort te borduren op de successen van Ten Hag, die drie keer kampioen werd, twee keer de KNVB Beker won en eenmaal beslag legde op de Johan Cruijff Schaal. Schreuder kent de club goed. Hij was assistent van Ten Hag tijdens het successeizoen 2018/2019, waarin de dubbel werd veroverd en de halve finale van de Champions League werd bereikt. Zijn aandeel in dat succes werd regelmatig geroemd.

Zomer 2022: Ajax boekt records op de transfermarkt
Ajax betaalt de tol voor de successen van de voorbije jaren. Belangrijke krachten als Noussair Mazraoui, Lisandro Martínez, Nicolás Tagliafico, Ryan Gravenberch, Sébastien Haller én Antony waaieren uit. De Amsterdammers willen de Braziliaan eigenlijk niet kwijt, maar zwichten voor het grote geld van Manchester United. Liefst 95 miljoen euro levert de rechtsbuiten op. Net als Martínez gaat hij op Old Trafford spelen onder Ten Hag.

Ajax heeft ondertussen nog geen vervanger gevonden voor Overmars, waardoor technisch managers Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar de honneurs waarnemen. Zij mogen de helft van het verdiende geld weer uitgeven: zo'n honderd miljoen euro. Steven Bergwijn komt voor 31,25 miljoen, een record. Ook voor Calvin Bassey (23 miljoen), Brian Brobbey (17 miljoen), Owen Wijndal (10 miljoen), Ahmetcan Kaplan (9 miljoen), Jorge Sánchez (5 miljoen) en Francisco Conceição (5 miljoen) wordt dik betaald. Lucas Ocampos en Lorenzo Lucca worden gehuurd. Veel van hen maken echter geen onuitwisbare indruk, om het zachtjes uit te drukken.

4 oktober 2022: grootste Europese nederlaag ooit
Ajax beleeft begin oktober een bijzonder pijnlijke Champions League-avond. De Nederlandse kampioen wordt op alle fronten afgetroefd en overklast door Napoli. In de eigen Johan Cruijff Arena lijdt Ajax zijn grootste Europese nederlaag ooit: de Italianen zijn met liefst 1-6 te sterk.

16 oktober 2022: woede-uitbarsting van Schreuder
Het loopt niet in Amsterdam en het chagrijn neemt alsmaar toe. Er is kritiek op Schreuder, die na een 7-1 zege op Excelsior hard van zich afbijt. "Er wordt te veel onterecht stemming gemaakt. Kom met feiten, schrijf waarheden", loopt Schreuder leeg. "Ik houd mijn mond niet meer, het is allemaal stemmingmakerij. En als mensen denken dat ik in een softie ben, dan hebben ze nooit met me in de kleedkamer gezeten."

6 november 2022: Ajax verliest tweede topper
De uitbarsting van Schreuder ten spijt, het blijft rommelen in de ArenA. Ajax is ook in de return kansloos tegen Liverpool (0-3) en op 6 november eindigt de krachtmeting met PSV in een nieuwe teleurstelling. Ajax verzuimt revanche te nemen voor de Johan Cruijff Schaal, die met 3-5 werd verloren, en verliest ditmaal met 1-2 van de Eindhovense rivaal. Voor de WK-break wordt vervolgens ook nog gelijkgespeeld tegen Vitesse en FC Emmen.

27 december 2022: Daley Blind weg bij Ajax
Het kwam in oktober, in de rust van het duel bij RKC Waalwijk, al tot een botsing tussen Schreuder en Blind. Niet veel later belandde de routinier definitief op de bank, wat de nodige onrust veroorzaakt. Ajax schaart zich vlak na Kerst achter zijn trainer: het contract van Blind, die later tekent bij Bayern München, wordt verscheurd.

26 januari 2023: Schreuder krijgt ontslag
Ajax eindigde 2022 slecht en een wederopstanding in het nieuwe jaar blijft uit. Pijnlijk is De Klassieker, waarin Feyenoord voor het eerst in jaren weer eens de overhand heeft. Hoewel Schreuder keer op keer benadrukt dat hij progressie ziet, stellen het spel en de resultaten teleur. Na het zevende puntenverlies op rij, een evenaring van de slechtste Ajax-reeks sinds 1965, en een teleurstellende vijfde plaats, is zijn lot onomkeerbaar: Schreuder krijgt na 210 dagen zijn congé.

Daarmee zijn de problemen van Ajax nog lang niet uit de wereld. Het is chaos in de club, waar een sterke technisch directeur nog altijd ontbreekt. Ook een opvolger van Danny Blind in de rvc werd nog niet gevonden. Verder heeft de selectie flink aan kwaliteit ingeboet en presteren veel spelers onder hun kunnen. Ondertussen bedraagt de achterstand op koploper Feyenoord wel al zeven punten. Er moet veel gebeuren.

23 februari 2023: Ajax wordt uitgeschakeld in Europa League
Ajax daalt na de Champions League-uitschakeling af naar de Europa League. Ook daar wordt het uitgeschakeld. Na een povere 0-0 in eigen huis is Union Berlin in de Duitse hoofdstad met 3-1 te sterk.  

28 mei 2023: belabberd slot van Eredivisie-seizoen
De nieuwe trainer John Heitinga begint aanvankelijk nog goed. Ajax oogt wat frisser dan onder Schreuder, maar het duurt niet lang voordat de klad er opnieuw in komt. Ajax eindigt het seizoen 2022/23 als derde en moet op de laatste speeldag zelfs nog even vrezen voor de vierde plek. Ook verliest het de bekerfinale, opnieuw van PSV. 

Zomer 2023: exodus van basiskrachten
In april van 2023 wordt bekend dat Ajax in zee gaat met Sven Mislintat. De nieuwe directeur voetbalzaken moet zich meteen buigen over een lastige kwestie: wie wordt er trainer in Amsterdam? Mislintat gaat uiteindelijk niet door met Heitinga, en plukt 'overperformer' Maurice Steijn weg bij Sparta. 

Captain Dusan Tadic, jarenlang de onbetwiste leider van Ajax, heeft geen vertrouwen in de renaissance en dient zijn vertrekwens in. In zijn voetsporen treden spelers als Jurriën Timber, Edson Álvarez, Davy Klaassen en uiteindelijk ook Mohammed Kudus. 

Augustus 2023: Mislintat smijt 110 miljoen euro over de toonbank
Het duurt even voordat Mislintat zich nadrukkelijk begint te roeren op de transfermarkt, maar uiteindelijk gaat hij helemaal los. De Duitse voetbaldirecteur spendeert ruim 110 miljoen euro en brengt twaalf nieuwe spelers naar de Johan Cruijff ArenA. Ongeveer zeven maanden later kan geconcludeerd worden dat op Diant Ramaj, supersub Chuba Akpom en Branco van den Boomen na geen enkele van deze spelers ook maar in de buurt komt van de vertrokken sterkhouders. 

3 september 2023: Eerste scheurtjes in verstandhouding Steijn - Mislintat
Steijn wint aan de hand van een bij vlagen briljante Kudus in zijn eerste weken nog twee keer, maar na het vertrek van de Ghanees is Ajax los zand. Na het bloedeloze gelijkspel bij Fortuna Sittard van 3 september wordt duidelijk dat Steijn eigenlijk helemaal niet zo blij is met de aankopen van Mislintat. "Wij hebben als staf onze ideeën neergelegd, alleen Sven Mislintat heeft daarin andere keuzes gemaakt", aldus Steijn. Illustrerend voor de grote afstand tussen de twee. 

19 september 2023: Mislintat onder vuur
Door de slechte sportieve resultaten is Ajax vanaf moment één onderwerp van gesprek in voetbalminnend Nederland, maar als de NOS onthult dat Mislintat op de slotdag van de zomerse transferwindow linksback Borna Sosa heeft gekocht via een zakenrelatie, barst de bom. Het management dat Sosa gedurende die deal bijstaat, bezit aandelen in het privébedrijf van Mislintat. Al snel valt het woord belangenverstrengeling. Ajax zet een onderzoek op touwen en houdt Mislintat uit de spotlights. 

De onrust beperkt zich niet alleen tot het veld en tot Mislintat. Ook in andere kamertjes van de Johan Cruijff ArenA rommelt het. Nadat Edwin van der Sar opstapt als algemeen directeur, strikt Ajax Alex Kroes als diens opvolger. Vanwege een concurrentiebeding met AZ mag Kroes echter pas in maart aan de slag bij Ajax. Rvc-lid Jan van Halst neemt de honneurs waar als interim-directeur. 

24 september 2023: Ajax beleeft gitzwarte Klassieker en ontslaat Mislintat
Een nieuw dieptepunt in de aanhoudende Ajax-crisis vindt plaats op 24 september 2023. Ajax ontvangt aartsrivaal Feyenoord, dat in de eerste 55 minuten gehakt maakt van de Amsterdammers. Mislintat-aanwinst Anton Gaaei beleeft een dramatische middag.

Bij een 0-3 stand voor Feyenoord wordt er door Ajax-fans voor een tweede keer die middag vuurwerk op het veld gegooid. Arbiter Serdar Gözübüyük kan niets anders dan het duel definitief staken. Daarna escaleert het buiten de Johan Cruijff ArenA. Woedende Ajacieden richten zich op de politie, én op het stadion, dat behoorlijk wat schade oploopt. De boze menigte scandeert tegelijkertijd ook leuzen als 'rvc rot op!'. 

Diezelfde avond neemt Ajax afscheid van Mislintat, terwijl ook de druk op Steijn haast onhoudbare proporties aanneemt. Slechts drie kwartier voordat Ajax ook in poging twee van de Klassieker klop krijgt van Feyenoord (0-4), wordt tevens bekend dat rvc-voorzitter Pier Eringa opstapt. 

23 oktober 2023: Steijn wordt ontslagen
Een kleine maand na de bizarre Klassieker valt ook het doek voor Steijn. De krankzinnige 4-3 nederlaag bij FC Utrecht blijkt de druppel. In zijn laatste twee maanden als Ajax-trainer wint Steijn geen enkel duel. 

29 oktober 2023: Ajax verliest bij PSV en staat laatste
Na de exit van Steijn staan assistent-trainer Hedwiges Maduro en Jong Ajax-trainer Dave Vos even voor de groep. Er wordt met 2-0 verloren bij Brighton en enkele dagen later verliest Ajax ook bij PSV: 5-2. Het gevolg: een historische laatste plaats in de Eredivisie. 

30 oktober 2023: Ajax stelt John van 't Schip aan als tussenpaus
Ajax vindt te midden van alle chaos in Van 't Schip een brandblusser. Het kind van de club moet van de laatste plek zo snel mogelijk verleden tijd maken. Al snel klimt Ajax, mede dankzij een sterke Brian Brobbey, richting de subtop. 

15 november 2023: Kroes haalt in Ajax-boek hard uit naar Mislintat
In november verschijnt het boek Ajax in crisis van Menno de Galan op de markt. In dat boek beschrijft Kroes de inmiddels vertrokken Mislintat als een 'meesteroplichter' en een 'charmante zwendelaar'. Het zorgt volgens meerdere bronnen voor interne spanningen.

21 december 2023: historische bekeruitschakeling tegen Hercules
Waar Ajax onder Van 't Schip de weg omhoog inzet in de Eredivisie, loopt het in de KNVB Beker tegen misschien wel de grootste blamage in de clubhistorie aan. In een koude Galgenwaard, zonder de in Australië bivakkerende Van 't Schip, verliest Ajax met 3-2 van Hercules: een amateurploeg uit de derde divisie van het Nederlandse voetbal. 

10 januari 2024: Maurits Hendriks vertrekt
Ajax maakt bekend dat de zogeheten chief sports officer Hendriks op 1 maart zijn taken neerlegt. De voormalig bestuurder van de NOC*NSF droeg verantwoordelijkheid voor de aanstelling van Mislintat, maar leefde al geruime tijd in onmin met een deel van het Ajax-personeel.

15 maart 2024: 'messias' Kroes begint aan herstelwerkzaamheden
Op 15 maart kan Kroes eindelijk beginnen aan zijn werkzaamheden. Zijn komst gaat gepaard met behoorlijk wat verwachtingen. Ajax snakt naar organisatorische structuur en fans zijn ervan overtuigd dat 'messias' Kroes daarvoor gaat zorgen. Niets blijkt minder waar. 

2 april 2024: Kroes wordt geschorst
Als Ajax even denkt eindelijk de blik vooruit te kunnen werpen, barst er opnieuw een bom van ongekende grootte. Kroes wordt geschorst omdat hij ervan beschuldigd wordt te hebben gehandeld met voorkennis. De rvc stelt dat Kroes ruim 17.000 Ajax-aandelen heeft gekocht, één week voor zijn aanstelling als de nieuwe algemeen directeur van de club. Dat is een strafbaar feit. Ajax wil hem binnenkort definitief afzetten.