Ajax geeft geen gehoor aan verzoek Kroes: 'Daar is heel erg over nagedacht'

Ajax geeft geen gehoor aan verzoek Kroes: 'Daar is heel erg over nagedacht'

2 april - 19:08 Laatste update: 3 april - 10:02
51

Ajax heeft bewust geen gehoor gegeven aan een verzoek van Alex Kroes om naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te stappen. De geschorste algemeen directeur wil de kwestie rondom handelen voorleggen aan de AFM.

Het verhaal is bekend: Ajax heeft Kroes op non-actief gesteld, nadat duidelijk werd dat de directeur vlak voor zijn aanstelling aandelen in de club heeft gekocht. Kroes wordt verweten met voorkennis te hebben gehandeld, maar liet zelf al weten daar vraagtekens bij te plaatsen. Via zijn statement zei Kroes ook dat hij de zaak willen laten beoordelen door de AFM, maar dat gaat Ajax niet doen. "Daar is heel erg over nagedacht, Alex stelde het maandag zelf nog voor", vertelt RvC-voorzitter Michael van Praag daarover tegen ESPN.

"Dit is niet de taak van de AFM. In hun bestaan is het nog nooit gebeurd dat partijen daarheen zijn gegaan en hebben gevraagd om te arbitreren. Dat doet de AFM niet, zij zijn een beurswaakhond. Dus ze houden toezicht op ons, op hoe wij hiermee omgaan en beslissingen nemen", stelt Van Praag, die een ontslag van Kroes nu als enige optie ziet. "Natuurlijk hebben we gekeken of dit ook op een andere manier kon: met een boete bijvoorbeeld. Dat kan niet, want wij vinden dat een CEO van een bedrijf dat zo in the picture staat als wij, niet iemand kan zijn die verdacht wordt van handelen met voorkennis."

"Dan hangt er jarenlang een zaak boven zijn hoofd hier. Een andere functie geven kan ook niet, want dan is hij de gedegradeerde CEO. Er wordt naar ons gekeken: hoe integer zijn we en wat vinden wij hiervan? Wij vinden gewoon dat dit niet kan. Mensen die met voorkennis handelen worden vaak aan de hoogste boom gehangen. Dat willen wij niet. We vinden het vreselijk dat dit gebeurd is, maar wij hebben dit niet gedaan", besluit Van Praag.

Bekijk de #DoneDeal-special over de breuk tussen Ajax en Alex Kroes!