Misdaadverslaggever komt met heftige uitspraken over Kroes: 'Vaak een celstraf'

Misdaadverslaggever komt met heftige uitspraken over Kroes: 'Vaak een celstraf'

2 april - 23:11 Laatste update: 3 april - 10:37
41

Misdaadverslaggever Mick van Wely denkt dat het handelen van Alex Kroes misschien wel een strafrechtelijk staartje gaat krijgen. Eerdere vergelijkbare zaken zouden volgens hem op een celstraf zijn uitgedraaid. 

Volgens Van Wely is het cruciaal of Kroes wist van de regels rond de aandeelhandel met voorkennis. "Dat is belangrijk voor het feit of hij vervolgd wordt, want het is een strafbaar feit. De vraag is of hij willens en wetens de fout in is gegaan, maar hij zal niet voor jaren de bak indraaien", zegt Van Wely in talkshow BEAU. Kroes kocht aandelen in Ajax toen hij al wist dat hij directeur zou worden, waardoor hij handelde met voorkennis.

Toch denkt Van Wely wel dat de situatie rond Kroes nog een staartje zal krijgen. Dat baseert de journalist op een eerdere vergelijkbare zaak. "Ik heb even gekeken naar een soortgelijke zaak bij een cryptoplatform, waar een leidinggevende zelf investeerde in zaken die daar werden aangeboden. Dat was voorkennis en die heeft drie maanden cel gekregen. In het algemeen is het vaak een celstraf, taakstraf, geldboete of een combinatie."