'Hij dacht alles te spelen omdat hij van Ajax kwam, maar zo werkt het niet'

'Hij dacht alles te spelen omdat hij van Ajax kwam, maar zo werkt het niet'

5 april - 22:59
31

Kian Fitz-Jim leek in de zomer een verstandige stap te zetten door zich door Ajax te laten verhuren aan Excelsior, en liet een transfer naar Juventus schieten. In Kralingen liep het echter anders dan verwacht. Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen spreekt zich tegenover Voetbal International positief uit over de jongeling, maar geeft ook aan dat hij moeite had met de andere mindset.

Volgens het weekblad overwoog het talent van Ajax zijn opties nadat hij van Sven Mislintat en Maurice Steijn te horen kreeg dat zijn kans op speeltijd gering zou zijn. Fitz-Jim sprak onder meer met Juventus, maar liet zich uiteindelijk verhuren aan Excelsior, waarna hij tevens zijn contract in Amsterdam met vier jaar verlengde.

"Kian kwam bij ons binnen op het moment dat het goed liep en we punten pakten. Hij had moeite met zijn rol en dat was ook logisch", vangt Dijkhuizen aan. "Hij dacht alles te spelen omdat hij van Ajax kwam, maar zo werkt dat simpelweg niet. Bij Jong Ajax heb je zestig procent de bal en is het veertig procent verdedigen, bij Excelsior is dat het tegenovergestelde, dus Kian had moeite met de manier waarop wij voetbalden."

"Bij Jong Ajax wordt minder gevraagd in resultaat en gaat het om goed voetbal, terwijl bij Excelsior ieder puntje heilig is", vervolgt de oefenmeester. "Bij ons moet je soms ook tevreden kunnen zijn na een 0-2 nederlaag, zolang je maar bepaalde dingen brengt. Dat was een hele andere mindset dan hij gewend was."

Toch had Dijkhuizen Fitz-Jim graag behouden. "Ik ben van mening dat hij nog niet klaar is voor Ajax 1 en vind het daarom jammer dat hij terug is gegaan. Als hij bij Excelsior was gebleven had hij 25 wedstrijden in de Eredivisie kunnen voetballen. Ik snapte zijn besluit, maar we vinden het wel doodzonde."