Zinchenko komt met indringende mededeling over oorlog: 'Ja, ik zou gaan'

Zinchenko komt met indringende mededeling over oorlog: 'Ja, ik zou gaan'

5 april - 23:23
35

Indien de plicht roept is Oleksandr Zinchenko voornemens om zich bij het Oekraïense leger te voegen, zo laat de back van Arsenal zich ontvallen in gesprek met BBC Newsnight. Het vaderland van Zinchenko, die ooit nog voor PSV uitkwam, is nog altijd in oorlog met Rusland.

De dienstplichtige leeftijd werd door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onlangs verlaagd van 27 naar 25, daar er versterking nodig zou zijn. Wegens de behoefte aan extra mankracht werd Zinchenko gevraagd wat hij zou doen, waarop hij stellig antwoordde. "Daar kan ik een duidelijk antwoord op geven: ik zou gaan."

Zinchenko kent meerdere mensen die zich bij het Oekraïense leger hebben gevoegd. "Het is moeilijk te begrijpen dat we niet lang geleden nog op dezelfde school zaten, waar we voetbalden en op de speelplaats speelden, en dat zij nu ons land moeten verdedigen. Dat valt eerlijk gezegd moeilijk te accepteren, maar het is wat het is. We kunnen niet opgeven."

Zinchenko was in2015-2016 actief bij FC Ufa in Rusland. Contacten uit die tijd heeft hij echter een halt toegeroepen. "Sinds de invasie hebben maar weinig mensen mij een bericht gestuurd, maar sinds februari 2022 heb het contact verbroken. Ze hebben me een aantal berichten gestuurd en ik kan het hen niet kwalijk nemen, want dit is niet hun schuld. Ik kan ze niet zeggen: Jongens, ga protesteren en dat soort dingen, omdat ik weet dat ze in de gevangenis kunnen worden gezet."