Lot AZ en Ajax in handen van bekerfinalisten: gevolgen van winst Feyenoord óf NEC

Lot AZ en Ajax in handen van bekerfinalisten: gevolgen van winst Feyenoord óf NEC

21 april - 15:00 Laatste update: 09:34
217

De finale van de KNVB Beker tussen Feyenoord en NEC gaat ook gevolgen hebben voor de verdeling van de Europese tickets in de Eredivisie. Voor AZ en Ajax is het van groot belang wie zondag 21 april als winnaar uit de strijd komt in De Kuip.

Hoe zit het ook alweer met de ticketverdeling?
De kampioen en de nummer twee van de Eredivisie plaatsen zich dit seizoen rechtstreeks voor de Champions League. De nummer drie maakt ook nog kans op de goudmijn uit het miljardenbal, met een plekje in de derde voorronde. Voor de nummer vier ligt een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League te wachten. De nummers vijf tot en met acht maken via de play-offs uit wie zich in de tweede voorronde van de Conference League mag melden.

Tot zover is alles helder, alleen is er een belangrijke 'maar'. Voor de winnaar van de KNVB Beker is namelijk een plekje in het hoofdtoernooi van de Europa League gereserveerd. Aangezien Feyenoord als nummer twee van de Eredivisie afstevent op Champions League-deelname en ook NEC hoog geklasseerd staat, zal de ticketverdeling in beweging komen. En dan wordt het interessant voor met name AZ en Ajax. Die clubs hopen respectievelijk als vierde en vijfde te eindigen.

Scenario 1: Feyenoord wint de KNVB Beker
Als Feyenoord voor de veertiende keer in de clubgeschiedenis beslag legt op de KNVB Beker en ook bij de eerste drie in de Eredivisie eindigt, dan gaat het Europa League-ticket van de bekerwinnaar naar de nummer vier van de Eredivisie. Dat is op dit moment AZ. De nummer vijf mag in dat geval instromen in de tweede voorronde van de Europa League en ontloopt de nacompetitie.

Opvallend genoeg is Ajax voor die plek in een strijd verwikkeld met de andere bekerfinalist, NEC. Het verschil tussen beide teams is maar één punt in het voordeel van de Amsterdammers. Als Ajax vijfde blijft dan ontloopt het de play-offs, maar eindigt het als zesde dan wachten de play-offs tegen de nummers zeven, acht en negen van de Eredivisie.

Van links naar rechts: gespeelde duels, doelsaldo en punten

Scenario 2: NEC wint de KNVB Beker
Alleen in theorie kan Feyenoord nog naast de tweede plaats in de Eredivisie grijpen. Het mislopen van de KNVB Beker zou voor de ploeg van Arne Slot daarom vooral sportief vervelend zijn. AZ en Ajax zullen er echter niet aan willen denken, omdat bekerwinnaar NEC in dat scenario het rechtstreekse Europa League-ticket opeist.

De nummer vier (AZ) moet 'gewoon' de voorrondes van de Europa League in. En voor Ajax zijn de druiven helemaal zuur: de play-offs kunnen alleen nog ontlopen worden als de Alkmaarders van de vierde plaats worden gestoten. Dat lijkt een utopie. Een vijfde of zesde plaats maakt in ieder geval niet langer verschil.

Overige play-off-deelnemers
Het staat wel vast dat ook de nummer negen meedoet aan de play-offs. De kans dat NEC nog een vrije val maakt op de ranglijst, is immers nihil. Momenteel liggen Go Ahead Eagles, FC Utrecht en Sparta op pole position om ook deel te nemen aan het seizoenstoetje.

Conclusie
De bekerfinale is in de eerste plaats een sportief gevecht tussen Feyenoord en NEC, maar in Alkmaar en Amsterdam zullen ze de eindstrijd met argusogen volgen. Zowel AZ als Ajax is gebaat bij Rotterdamse winst. Een Nijmeegse bekerzege zal de Noord-Hollandse plannen danig dwarszitten. AZ moet dan Europa League-voorrondes spelen, terwijl het dramatische seizoen van Ajax sowieso wordt verlengd met play-offs.