Van Praag ziet 'informatieachterstand' bij Ajax-leden: 'Schei uit zeg'

Van Praag ziet 'informatieachterstand' bij Ajax-leden: 'Schei uit zeg'

13 april - 07:20
102

Michael van Praag bestrijdt fel dat bij hem sprake is van machtswellust. De voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax schoof zichzelf naar voren om de directie bij te staan, nadat algemeen directeur Alex Kroes hardhandig aan de kant was gezet.

Van Praag was bijzonder uitgesproken over Kroes. Dat hij die laatste voor de bus gooide om zelf de regie te pakken, is echter onzin. "Helemaal niet, schei uit zeg", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "De rol van gedelegeerd commissaris is iets zeer tijdelijks, slechts bedoeld voor een handvol weken. En dat doe ik uitsluitend om te helpen bij het huidige vacuüm: lossen we de boel intern op, of stellen we een interimmer aan? Daarna ga ik gewoon weer terug in mijn rol, hoor, daar is geen enkele discussie over."

Van Praag wil op 25 april, tijdens een officieuze bijeenkomst van de leden, het vertrek van Kroes verder toelichten. Deze week betichtten de leden hem van 'karaktermoord' op de algemeen directeur. Zij stuurden een boze brief naar de bestuursraad. "Vanuit hun sympathie voor Alex snap ik zo’n brief best", zegt de voorzitter. "Maar ik krijg sterk de indruk dat mensen ook een informatieachterstand hebben. Dan ga ik liever in gesprek dan dat we elkaar met allemaal boude stellingen om de oren slaan. Want veel van de aannames die worden gedaan, kloppen niet."

De bestuursraad is formeel bij machte om alle commissarissen van Ajax naar huis te sturen. In dat geval bepaalt de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof echter hoe de nieuwe RvC eruit komt te zien. Het zou de Amsterdammers nog langer onthoofden. Van Praag hoopt de rust snel terug te laten keren. "Het gaat erom dat we iedereen weer op de juiste plek krijgen bij Ajax, dat mensen netjes worden ingewerkt en dat alles weer normaal gaat draaien."

Van Praag benadrukt dat zijn benoeming daadwerkelijk tijdelijk is, zoals in november aangekondigd. "Officieel staat er maximaal drie jaar voor de termijn van RvC-voorzitter, dus dat is op zich helder: binnen die drie jaar moet de boel op orde zijn, langer ga ik sowieso niet door. Liefst valt alles al veel eerder op zijn plek, maar laten we realistisch zijn: de kans bestaat dat we die tijd hard nodig hebben."

Van Praag merkt overigens dat er niet alleen kritiek, maar ook nog steun voor hem is. "Of het nu bij de benzinepomp is of in het stadion: ik word nog steeds door tal van mensen aangeklampt, die dankbaar zijn dat ik dit doe. Ik ben niet blind voor kritiek, maar ik voel óók veel steun vanuit allerlei mensen en geledingen binnen Ajax. Dat sterkt me om door te gaan. Niet voor mezelf, nee. Voor de club."