Sparta-back maakt extra uren: 'Na een proeftraining moest ik bijna kotsen'

Sparta-back maakt extra uren: 'Na een proeftraining moest ik bijna kotsen'

17 april - 13:54
3

Djevencio van der Kust heeft dit seizoen veel kritiek gekregen op zijn spel bij Sparta Rotterdam, maar inmiddels wordt hij toegezongen door de supporters. Hij heeft één duidelijk doel voor ogen in het restant van het seizoen: play-offs om Europees voetbal halen.

"Fans zijn kritisch als het even niet goed loopt of als je een mindere wedstrijd speelt. Ikzelf kijk er niet zo naar, maar mijn familie bijvoorbeeld leest wat meer op internet", vertelt Van der Kust aan Voetbal International. Hij kent zijn eigen kwaliteiten, maar ook zijn verbeterpunten. "Dat is bijvoorbeeld het pure verdedigen, of wat ik aan de bal doe in de laatste fase van het spel. Mensen bij Sparta steunen me, want de waardering heb ik vanuit de club altijd gevoeld en óók van supporters. Maar als ze je naam gaan zingen, is het helemaal lekker."

Net als ploeggenoten Bart Vriends, Jonathan de Guzmán en Nick Olij traint Van der Kust extra in de sportschool van personal trainer Hans Kroon. "Kijk, ik ben niet zo groot, dus ik wil er fysiek stáán", verklaart de verdediger. Hij hoorde dat meerdere Spartanen en Feyenoorders trainden bij Kroon. "Dus nu train ik er twee keer per week, los van Sparta. Daardoor voel ik me fitter en sterker. Na een proeftraining moest ik bijna kotsen, maar ik bouwde een goede band op met Hans en Jordan (zoon, red.). Ze helpen en ondersteunen me, appen me na de wedstrijd hoe het gegaan is en waarin ik me kan verbeteren qua kracht en op het veld."

Van der Kust gelooft dat zijn werk in de gym zich uitbetaalt op het veld. "Vooral in inhoud. Ik kan blijven gaan. En in duels merk ik dat ik sterker word én slimmere manieren vind om mijn kracht te gebruiken. Vroeger merkte ik dat ik rond minuut tachtig wel tegen kramp aanliep", aldus de oud-speler van onder meer FC Utrecht en Houston Dynamo. Hij heeft nog een duidelijk doel met Sparta Rotterdam: "Voor een eventuele verlenging straks heb ik ook inhoud genoeg. Die play-offs (om Europees voetbal, red.), daar blijven we voor gaan. Dat is de doelstelling die we hebben gezet en die gaan we ook gewoon halen."

Bekijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal met Willie Overtoom: