FA krijgt kritiek na grote verandering: 'Waarom wordt het bepaald door PL-clubs?'

FA krijgt kritiek na grote verandering: 'Waarom wordt het bepaald door PL-clubs?'

18 april - 19:20
13

De FA heeft kritiek ontvangen van meerdere partijen na een verandering in de opzet van de FA Cup. Vanaf komend seizoen zullen er geen 'replays' meer gespeeld worden en dit besluit wordt niet door iedereen toegejuicht.

"Onze binnenlandse kalender is onder extreme druk komen te staan door de uitbreiding van de UEFA-competities en uiteindelijk betekent dit weer een verloren traditionele inkomstenstroom voor EFL clubs in een tijd waarin de financiële kloof tussen de grootste clubs en de clubs lager in de piramide groter dan ooit wordt", reageert EFL-topman Trevor Birch op de verandering. Hij voorziet problemen voor de clubs uit het Championship, het tweede niveau in Engeland. "We zullen nu de gevolgen voor de EFL-clubs bespreken en op zoek gaan naar passende compensatieregelingen."

Er wordt niet alleen kritiek geleverd vanuit het Championship, want ook clubs uit de lagere divisies zijn niet blij met dit besluit. 'Er strijden 729 teams mee om de FA Cup. Waarom wordt het format bepaald door de Premier League-clubs, die maar 3 procent van hen vertegenwoordigen', aldus Nicola Palios, vicevoorzitter van League Two-club Tranmere Rovers, op X. 'En waarom krijgen de EFL-clubs geen inspraak?'

De verandering is ingevoerd om het overschot aan wedstrijden tegen te gaan. In de eerste vier rondes van de FA Cup werd normaliter een 'replay' gespeeld bij een gelijkspel. Ook krijgt de Premier League een langere zomerstop. Hiermee krijgen Premier League-trainers als Pep Guardiola en Jürgen Klopp hun zin. Het tweetal liet zich meermaals uit over de volle kalender.

Bekijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal met Willie Overtoom: