Verbijstering om hoofdrol Emiliano Martínez

Verbijstering om hoofdrol Emiliano Martínez: 'Vrijbrief om te klootviolen'

18 april om 22:12

Dat Emiliano Martínez na een tweede gele kaart toch mocht blijven staan in het Europa League-duel van Aston Villa met Lille, wekt verbijstering bij Pierre van Hooijdonk. De oud-spits begrijpt helemaal niets van de spelregel.

Martínez kreeg in de strafschoppenserie een tweede prent vanwege provocerend gedrag, maar spelers beginnen na de reguliere speeltijd als het ware met een schone lei. De Argentijn kon daardoor uitgroeien tot de matchwinner voor The Villans. Daarmee haalde hij zijn gram op het Franse publiek, dat hem de hele wedstrijd uitfloot na zijn heldenrol in de WK-finale.

"Het is een waanzinnige nieuwe regel. Waarom?", reageert Van Hooijdonk in de studio van ESPN. "Waarom zou die tweede gele kaart niet bestraft mogen worden? Je hebt een gele kaart gehad in de wedstrijd, maar eigenlijk ga je spelers weer een vrijbrief geven, en met name keepers, om weer te klootviolen. Een heel goede regel....”, verzucht de oud-spits.

Ook presentator Jan Joost van Gangelen kan geen goede reden bedenken voor de regel. "Het is eigenlijk dom, hè. Ik kan me op geen enkele manier voorstellen dat dit in het voordeel zou zijn van een nemer. En in het algemeen wil je toch het voetbal bevorderen en niet het traineren en het klootviolen." Van Hooijdonk vult aan: "De nemers zijn niet degene die provocerend gedrag laten zien."

"Tot een bepaalde hoogte is het een soort van spel", gaat de oud-international verder. "Maar het zijn altijd de keepers die met penaltyseries nog even de bal van de stip afhalen, als een idioot staan te springen in de goal of toch niet op de lijn staan, waardoor de scheidsrechter ze weer moet corrigeren. Ik snap er helemaal niets van. Het is een heel slechte wijziging."