Zes conclusies: boeiende bekerfinale ontsierd, vraagtekens bij keuze KNVB

Zes conclusies: boeiende bekerfinale ontsierd, vraagtekens bij keuze KNVB

21 april - 21:10 Laatste update: 22:45
160

Feyenoord sluit het seizoen af met een prijs door beslag te leggen op de KNVB Beker. In een turbulente finale tegen NEC trokken de Rotterdammers aan het langste eind (1-0). VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Bekerfinale ontsierd door vuurwerk
Strakblauwe lucht, stralende zon, grote spandoeken en een afgeladen stadion: De Kuip had iets magisch bij de start van de bekerfinale. Toch ging het mis. Tot twee keer toe werd de wedstrijd stilgelegd door vuurwerk en de daaropvolgende rookontwikkeling. De lange staking in de tweede helft was het vervelendst. In de gracht vloog een spandoek in de fik en de brandweer moest er zelfs aan te pas komen. Het is niets anders dan idioot gedrag op de tribune.

Feyenoord profiteert van pauzes
Voor Feyenoord kwam het stilleggen van de wedstrijd helemaal niet zo slecht uit. De eerste keer maakte Arne Slot gretig van de gelegenheid gebruik om het een en ander om te zetten, aangezien NEC de overhand had. In de tweede helft, toen de spelers zelfs even naar de kleedkamers werden gestuurd, was Feyenoord helemáál scherp toen de wedstrijd eenmaal was hervat en dat leidde uiteindelijk tot de beslissende goal van Igor Paixão.

Meijer steekt Slot bijna naar de kroon
Feyenoord wint de beker, maar óók NEC maakte aanspraak op de eindzege. Door het uitgekiende strijdplan van Rogier Meijer - niet voor het eerst tegen een topclub - moest Arne Slot alle zeilen bijzetten om zijn ploeg op het juiste spoor te krijgen. Zuur voor NEC: de Nijmegenaren hebben nu al hun vijf bekerfinales verloren. Daarmee scherpte NEC zijn negatieve record aan. Eerder bliezen NAC Breda (1973), Ajax (1983), Feyenoord (1994) en Roda JC (2000) het bekersprookje uit.

De Kuip werkt in voordeel Feyenoord
In de prijzenkast van Feyenoord kan de veertiende Dennenappel worden bijgezet. Deze eeuw stonden de Rotterdammers zes keer in de finale en alléén in 2003 werd er verloren. Zonder iets af te doen aan de eindzege van Feyenoord, kunnen er vraagtekens worden gezet bij de keuze van de KNVB om De Kuip al dertig jaar aan te wijzen als decor voor de bekerfinale.

PSV en Feyenoord verdelen de prijzen
PSV, Feyenoord en dan lange tijd niets: de beste clubs van Nederland verdelen dit seizoen de prijzen. De beker naar Rotterdam, de Johan Cruijff Schaal en binnenkort ook de landstitel naar PSV. De winst komt Feyenoord toe, want op weg naar de finale waren eerst FC Utrecht, PSV en AZ de (zware) tegenstanders, gevolgd door een halve finale tegen FC Groningen. NEC was de laatste berg die werd beklommen.