Interview Albert Lottin over werken met Castellon-trainer Dick Schreuder

'Schreuder is de beste die ik heb gehad, elke topclub heeft zo'n trainer nodig'

9 mei om 12:00
Laatste update: 9 mei om 12:17

Het kampioenschap van CD Castellón is voor een heel groot deel op het conto van Dick Schreuder te schrijven, aldus Albert Lottin. De oud-speler van FC Utrecht, afgelopen zaterdag nog trefzeker in de (zo bleek later) kampioenswedstrijd tegen Real Murcia, is in gesprek met VoetbalPrimeur lyrisch over de trainer die in de wandelgangen genoemd wordt als potentiële opvolger van Arne Slot bij Feyenoord.

Schreuder loodste PEC Zwolle in het seizoen 2022/23 naar de Eredivisie. Daarna trok hij, tot verrassing van velen, naar het derde niveau in Spanje. Daar bracht hij ook Castellón succes. Afgelopen zondag promoveerde de club, na een nederlaag van nummer twee Cordoba, naar de Segunda Division. "Toen ik voor het eerst bij de club kwam was hij heel kalm, maar later niet meer, haha", aldus Lottin, die de kampioensstress toe zag nemen bij Barnevelder. 

De Franse middenvelder, die voor (Jong) FC Utrecht één Eredivisie-wedstrijd en 54 Keuken Kampioen Divisie-duels speelde, voelde bij aankomst in Spanje meteen dat Schreuder een bijzondere trainer is. "Hij is de eerste coach in mijn carrière die mij en mijn fouten accepteert, en vervolgens ook écht probeert om de beste versie van mezelf naar boven te halen. Hij is streng, maar op een goede manier. Ik waardeer zijn manier van werken echt."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @lottin24

De 52-jarige Schreuder streek in november van 2021 neer bij PEC, dat op dat moment dood en begraven was. Met aanvallend voetbal én een indrukwekkende reeks wist hij degradatie nog bijna af te wenden. Die aanvallende speelstijl heeft de oudere broer van Alfred ook naar Castellón gebracht, vertelt Lottin. "Op het begin was ik er echt door verrast, zó aanvallend. Hij wil dat we zo hoog mogelijk op het veld staan. Dat brengt iedereen in zijn kracht", vervolgt de 22-jarige Fransman, die eerst wel even moest aanpoten. "In het begin had ik wel wat moeilijkheden, voornamelijk fysiek. Deze spelfilosofie eist veel van een speler."

Ondanks zijn jonge leeftijd maakte Lottin al de nodige trainers mee. In de jeugd van Bordeaux, het eerste van Les Girondins, bij (Jong) FC Utrecht, Frankrijk O19 en onlangs nog het Griekse Panachaiki. De beste trainer tot dusver? Schreuder. "Hij onderscheidt zichzelf van andere coaches, zowel op menselijk als op voetbalinhoudelijk vlak. Ik heb veel trainers gehad, en niemand, misschien alleen Darije Kalezic (Jong FC Utrecht, red.), heeft me zo veel zelfvertrouwen gegeven", vervolgt Lottin. "Hij pusht me om me alles te geven, omdat hij mijn potentieel ziet en weet dat ik nog veel en veel meer kan bereiken."


Schreuder leidt een training van Castellón in november 2023

Lottin, sinds februari van dit jaar speler van Castellón, baalt ervan dat hij Schreuder niet eerder in zijn carrière tegen is gekomen. "In slechts een paar maanden tijd is hij al meer met mij bezig geweest dan andere trainers. Ik had hem graag als trainer gehad toen ik op zeventienjarige leeftijd bij Bordeaux begon. Ik denk dat mijn loopbaan dan compleet anders gelopen was. Maar zo werkt het leven niet."

Mocht Feyenoord daadwerkelijk bij Schreuder uitkomen als opvolger van Arne Slot, dan slaan de Rotterdammers een goede slag. Daar is de middenvelder volledig van overtuigd. "Ik denk dat elke club die meedoet in de top van welke competitie dan ook zo'n trainer nodig heeft. Ik hoop dat hij daar ooit komt. Dat verdient hij."