VP Award 2024: beresterke Brobbey groot lichtpunt in gitzwart Ajax-seizoen

VP Award 2024: beresterke Brobbey groot lichtpunt in gitzwart Ajax-seizoen

15 mei - 12:00 Laatste update: 13:58
82

Wie treedt in de voetsporen van Xavi Simons? De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2024 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar van het seizoen. Voor het zover is, zetten we de nummers vijf tot en met twee in het zonnetje. De vijfde plek is voor het grootste Ajax-lichtpunt van dit seizoen: Brian Brobbey.

Ajax beleefde afgelopen zomer een heuse exodus. Bepalende spelers als Jurriën Timber, Edson Álvarez en Dusan Tadic vertrokken. Er volgde een waslijst aan nieuwe, veelal teleurstellende, spelers. Ajax was de eerste maanden totaal de weg kwijt. Te midden van al die chaos kon het in ieder geval terugvallen op Brobbey. 

In het begin van het seizoen ontbeerde het de spits nog aan scherpte. Zo hielp hij vooral uit bij PSV de nodige kansen om zeep. Niet al te lang na de aanstelling van John van 't Schip zette Brobbey de knop om. Hij was altijd al ongelooflijk sterk in de duels, maar slaagde erin ook een stukje aanvallende rust aan zijn arsenaal toe te voegen. 

In zowel december als januari werd Brobbey speler van de maand in de Eredivisie. Tussen 6 december en 27 januari vond de rechtspoot maar liefst negen keer het doel. Hij was het absolute gezicht van de klim die de Amsterdammers doormaakte op de ranglijst. Sparta-verdediger Bart Vriends noemde de Ajax-spits zelfs 'een van de beste van Europa', als het aankomt op het gebruiken van je lichaam als draaischijf. 

Brobbey ontving in totaal 9,8 procent van de stemmen die de VP-community uitbracht. De spits mag zich op basis daarvan met recht de meest indrukwekkende speler van Ajax dit seizoen noemen. Geen enkele andere speler van de Amsterdamse club werd genomineerd voor de VP Award 2024. 

Het hoogtepunt
Persoonlijke hoogtepunten beleefde Brobbey tegen PEC Zwolle, RKC Waalwijk en Heracles Almelo, toen hij telkens twee keer trefzeker was. Daarmee is hij dit seizoen een van de weinigen geweest die de zeer kritische Ajax-fans nog een paar glimlachjes heeft weten te bezorgen. Desondanks zal de knappe prestatie van Brobbey voor veel Amsterdamse supporters niet veel meer dan een doekje voor het bloeden zijn.

Zijn Ajax-seizoen zit er komende zondag, na het bezoek aan Vitesse, helemaal op. De vakantiekoffers inpakken is misschien nog wel wat voorbarig, want Brobbey heeft goede papieren om mee te gaan naar het EK in Duitsland. Bondscoach Ronald Koeman was eind vorig jaar kritisch op hem, maar gaf enkele maanden later aan onder de indruk te zijn van zijn metamorfose. Nu Memphis Depay en Joshua Zirkzee kwakkelen met blessures, zou Brobbey in Duitsland zomaar eens een hele belangrijke rol kunnen gaan vertolken.

Conclusie VP
Brobbey heeft dit seizoen de knop omgezet. De spits was altijd al ongelooflijk sterk, maar bleef in de afronding te wild. Die periode heeft hij nu (grotendeels) achter zich gelaten. Brobbey maakte achttien doelpunten en gaf daarnaast tien assists. Daarmee is hij bij 38 procent van de totale Amsterdamse Eredivisie-productie betrokken geweest. Het is voor Ajax, dat aan de vooravond van een gigantische reorganisatie staat, te hopen dat het ook volgend seizoen een beroep kan doen op de steeds completer wordende spits.