Ajax-target maakt indruk op Lens: 'Zelfs op goal had ik geweten wat ik moest doen'

Ajax-target Farioli maakt indruk: 'Hij behoort zeker tot mijn top-drie trainers'

22 mei om 16:50
Laatste update: 22 mei om 16:50

Francesco Farioli is hard op weg om de nieuwe trainer van Ajax te worden. In een tweedelige miniserie spreekt VoetbalPrimeur met spelers die onder de Italiaan hebben gewerkt. In het eerste deel kwam Oguz Aydin aan het woord, nu is het de beurt aan Jeremain Lens. De 36-jarige aanvaller schaart Farioli, die hij een halfjaar meemaakte bij Fatih Karagümrük, onder de drie beste trainers met wie hij werkte.

Lens, die na dit seizoen stopt met voetballen, kent Farioli nog van het seizoen 2020/21. In de tweede helft van die voetbaljaargang verhuurde Besiktas de Oranje-international aan Fatih Karagümrük. Nadat trainer Şenol Can in maart werd ontslagen, kreeg Lens in het seizoensslot te maken met Farioli. Voor het Italiaanse Ajax-target was het zijn allereerste klus als hoofdtrainer. Daar merkte Lens echter niets van, zo vertelt hij tegenover VoetbalPrimeur. "Ik was niet gewend om een trainer te hebben die jonger is dan ik. Maar vanaf het begin heeft hij een bepaalde autoriteit uitgestraald."

"Daardoor was zijn leeftijd gewoon maar een getal, het was niet belangrijk. Je merkte het verder niet aan het respect van ons naar hem toe, net zo min als dat andersom het geval was. De manier waarop hij met ons sprak, wedstrijden voorbereidde en trainingen gaf: dat was meer waard", zegt Lens, die al snel onder de indruk raakte van Farioli. "Tactisch is hij echt supersterk. Onder hem moest ik heel veel denken aan de Nederlandse voetbalschool. Ik zat in die tijd al ruim zeven jaar in het buitenland, maar ik had dit nog niet eerder meegemaakt met buitenlandse trainers. Onder Farioli klopte alles. Ik heb niets anders dan lof voor hem."

'Ik had zelfs als keeper geweten wanneer ik wat zou moeten doen'
"Ik heb het al meerdere malen gezegd, maar Farioli kan een groep waarin niet allemaal supersterren zitten, wel laten voetballen als supersterren", zegt Lens, die direct aan twee wedstrijden moet denken. "Onder hem hebben we Galatasaray van de mat gespeeld in hun stadion. Datzelfde geldt voor Besiktas. Dat laatste deed de ploeg overigens zonder mij, want ik mocht niet spelen doordat Besiktas mijn eigenlijke werkgever was. Maar dat gebeurde onder de leiding van Farioli, met zijn manier van spelen. We hadden misschien wel middelmatige spelers, maar Farioli kon ze zó goed laten voetballen en in een bepaalde rol laten komen."

In de negen competitiewedstrijden die Lens onder Farioli heeft gespeeld, speelde hij op maar liefst vier verschillende posities: rechtshalf, linksbuiten, spits en aanvallende middenvelder. "Ik heb inderdaad op veel verschillende posities gespeeld. Maar zelfs als ik op goal had gestaan, zou ik weten wat ik moest doen en op welk moment ik wat zou moeten uitvoeren", zegt de 36-jarige routinier. "Zijn boodschap was gewoon heel duidelijk. Elke positie kreeg zijn eigen takenpakket en dat werd gewoon goed uitgevoerd."

'Farioli behoort tot mijn top-drie'
Lens ziet op tactisch gebied ook gelijkenissen tussen Farioli en Louis van Gaal. "Ik heb twee periodes onder Van Gaal gewerkt (bij AZ en Oranje, red.). De vergelijking is op basis van de eerste periode, omdat dat in clubverband was. Van Gaal vogelde ook altijd helemaal uit hoe je onder bepaalde druk uit kon voetballen, hoe je in de tweede en derde fase terecht kon komen en wat je moet doen als je in één van die fases de bal hebt. Farioli is wat dat betreft een beetje vergelijkbaar: op trainingen geeft hij je een aantal opties, die je eventueel kunt toepassen in de wedstrijd. Als je ziet dat dat werkt, ga je er automatisch in geloven en het nog meer toe proberen te passen. Dat effect zag je bij ons."

Lens, die van tijd tot tijd nog steeds contact heeft met Farioli, vindt de talentvolle Italiaan één van de beste trainers met wie hij in zijn achttienjarige profcarrière heeft gewerkt. "Tactisch zeker. Ik vind hem ook wel een mensenmens, maar ik denk dat ik hem te kort heb meegemaakt om dat goed te kunnen beoordelen. Maar op basis van het beeld dat ik van hem heb, vind ik Farioli een fantastisch persoon. Hij staat open voor communicatie en is in de omgang een hele aardige vent. Als ik echt kijk naar de trainers die ik heb gehad, behoort hij zeker tot mijn top-drie", besluit de aanvaller.