Farioli op weg naar Ajax: 'Geeft me nu nog tips, wil later weer met hem werken'

Farioli op weg naar Ajax: 'Geeft me nu nog tips, wil later weer met hem werken'

15 mei - 10:35
118
Author profile picture

Nordin 't Hart

Francesco Farioli is hard op weg om de nieuwe trainer van Ajax te worden. In een tweedelige miniserie spreekt VoetbalPrimeur met spelers die onder de Italiaan hebben gewerkt. In het eerste deel komt Oguz Aydin aan het woord, die diep onder de indruk is van Farioli en nog altijd contact heeft met de oefenmeester.

Aydin is afkomstig uit de jeugdopleiding van AZ. Hij liet Nederland op jonge leeftijd achter zich om op avontuur te gaan in Turkije, het land waar zijn ouders hun wortels kennen. De aanvaller is bezig aan een bijzonder sterk seizoen bij Alanyaspor, waardoor de volledige Turkse top nu achter hem aan zit. De opmars van Aydin begon onder Farioli, die op zijn beurt hard op weg is om de nieuwe trainer van Ajax te worden.

"Voor de komst van Farioli speelde ik weinig, maar hij zag het echt in mij zitten en zag wat ik in huis had", begint Aydin in gesprek met VoetbalPrimeur. "Hij vertelde me al snel wat ik in mijn spel kon verbeteren. Daar hebben we samen aan gewerkt. Tegen Altay gaf hij me mijn eerste kans. Toen maakte ik direct mijn eerste goal. In de tweede wedstrijd, maakte ik mijn tweede goal. Hij zag het echt in me zitten."

'Dag en nacht aan het werk'
Al snel raakte Aydin overtuigd van Farioli. "Hij is een geweldige trainer en een geweldig persoon. Farioli heeft heel veel voetbalkennis: hij weet precies wat je kan verbeteren en moet doen in voetballend opzicht. Dat vond ik écht geweldig aan hem. Hij is alleen maar bezig met voetbal: zo was hij echt dag en nacht aan het werk. Voor en na elke training stond hij ook op het veld. Hij was nooit vies van extra trainingen, zo lang jij er maar voor open staat. Al met al is Farioli heel erg leergierig. Hij kan zich ook makkelijk aanpassen. Ik denk daardoor dat hij past bij Ajax."

"Na de training lieten we bijvoorbeeld een keeper staan en gingen we de looplijnen, het afmaken en loopacties oefenen. Natuurlijk waren zijn assistenten er ook bij, maar Farioli deed dit dan echt zelf", vervolgt Aydin, die daaruit opmaakt dat Farioli een hyperambitieuze trainer is. "Hij is echt een trainer die doelen en dromen heeft, denk ik dan. Hij wil het waarmaken en een hele goede trainer worden. Dat laat hij nu natuurlijk ook zien, in Frankrijk."

'Farioli stuurt me nog steeds videobeelden door'
Farioli is inmiddels al ruim een jaar vertrokken bij Alanyaspor, maar nog altijd spreken hij en Aydin elkaar van tijd tot tijd. "Ja, ik heb regelmatig contact met hem", zegt laatstgenoemde. "Hij kijkt nog steeds naar al onze wedstrijden. Hij is echt gek op voetbal. Hij vertelt me soms zelfs nog steeds wat ik moet doen in bepaalde situaties en hoe ik me kan verbeteren. Hij stuurt dan een video door, waarbij hij schrijft: kijk eens wat je hier kunt doen."

Aydin hoopt ooit nog eens herenigd te worden met Farioli, die hij 'absoluut' schaart onder de beste trainers met wie hij werkte. "Ik zou later weer met Farioli samen willen werken. Hij is een heel goed persoon, dus ik kijk ernaar uit om hem in de toekomst ooit weer te treffen." Opvallenderwijs linkte het toonaangevende L'Équipe de in Nederland geboren aanvaller recent aan OGC Nice, de huidige club van Farioli. Aydin houdt zich daar bewust niet mee bezig. "Ik weet daar zelf eigenlijk niets van. Mijn zaakwaarnemers zitten op dit soort zaken, dus ik hou me er niet mee bezig."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Oğuz Aydın (@oguzaydin70_)

'Het wordt geweldig voor de aanvallers van Ajax'
Als het over de aanstaande Ajax-move van Farioli gaat, wordt zijn onervarenheid en jonge leeftijd (35) vaak als tegenargument gebruikt. Aydin merkte echter niets negatiefs van het feit dat Farioli nog aan het begin van zijn trainersloopbaan staat. "Nee, zeker niet. Hij wist echt alles. We trainden elke week op tactiek en hadden elke wedstrijd een heel goed plan. We hadden zelfs elke wedstrijd een ander plan om op te bouwen. Hij wist echt precies wat hij wilde en wat wij moesten doen. We waren in dat seizoen heel dominant: we speelden geweldig voetbal en iedereen vond het leuk om naar ons te kijken. We waren een heel goed voetballende ploeg."

Tot slot denkt Aydin, die zelf als linksbuiten en spits speelde onder Farioli, dat de Ajax-aanvallers een goede tijd tegemoet gaan, als de Italiaan aan het roer komt in Amsterdam. "Voor de aanvallers van Ajax gaat het smullen worden, denk ik. Je raakt heel veel ballen aan en hebt elke wedstrijd heel veel kansen. Je zelfvertrouwen groeit wanneer je merkt dat je onder Farioli de verdediging uitspeelt en man voor man aan de tegenstander voorbij gaat. Dat levert hele goede aanvallen op", besluit de geboren Hagenaar.

Benieuwd geworden naar meer over Oguz Aydin? Binnenkort verschijnt er een VP’s Avonturiers-stuk, met de aanvaller - die mogelijk naar het EK gaat - in de hoofdrol.