Kroes wil Hato, Brobbey en Taylor behouden

Kroes stellig over Ajax-drietal: 'Ik wil hem absoluut niet kwijt'

18 mei om 07:08
Laatste update: 18 mei om 07:23

Alex Kroes draait er niet omheen: Ajax móet komende zomer spelers verkopen. De vijftigjarige technisch directeur beseft dat dit een uitdaging wordt, gezien de langlopende contracten binnen de selectie.

Kroes vertelt aan De Telegraaf dat Ajax ruimte moet creëren om nieuwe spelers aan te trekken. De voorkeur heeft om dat zo snel mogelijk te doen, zodat de nieuwe trainer niet tijdens de competitiestart nog wacht op aankopen. "Hoe eerder we dus van sommige spelers af komen, hoe beter het is", aldus Kroes. "Zelfs als dat soms met verlies zou gebeuren. Al proberen we er het maximale uit te halen. Vanuit de financiële situatie zullen we met minder geld meer moeten doen: creatief zijn."

Over voorganger Sven Mislintat wil Kroes weinig kwijt. "Laat ik het algemener zeggen: door alle langlopende spelerscontracten van de afgelopen jaren is het een enorme uitdaging om hier sportief en financieel goed uit te komen", zegt hij. Ik hoop dat het heel snel gaat, maar dat ligt er ook aan of spelers en hun zaakwaarnemers willen meedenken. Dat is een spel waar ik goed in ben en waarin we om zo goed mogelijk te verkopen een win-win-situatie moeten krijgen."

Een aantal spelers mag komende zomer juist niet vertrekken. Het lastige voor Kroes is, dat de spelers met de hoogste transferwaarde het belangrijkst zijn om sportieve successen te boeken. "Jorrel Hato, bijvoorbeeld, wil ik absoluut niet kwijt", is hij stellig. "We willen hem pas verkopen als hij het Europees en nationaal ontzettend goed doet in een winnend Ajax, want dan is zijn prijs nog hoger. Hij heeft nu de hoogste boekwaardewinstpotentie, maar mag niet weg. Net als Brian Brobbey, Kenneth Taylor en onze andere eigen jongens."