Smal: 'Twente kan stap maken naar top drie'

Gijs Smal: 'Mensen niet gek, nieuwe club zal geen verrassing zijn'

18 mei om 23:43

Gijs Smal wil zondag met kwalificatie voor de voorrondes van de Champions League afscheid nemen bij FC Twente. De 26-jarige linksback maakte de afgelopen jaren de wederopstanding van de Enschedese club mee en denkt dat er nog meer in het vat zit.

Smal weet nog goed hoe de situatie was na zijn komst in 2020. "Toen ik hier tekende, vertelden ze me dat ze in het eerste jaar niet in de problemen wilden komen. Ik was de eerste nieuwe speler die Jan Streuer en Ron Jans haalden. Ik geloof dat er op dat moment acht veldspelers en vier keepers waren", zegt hij tegen TC Tubantia.

In zijn eerste seizoen eindigde Smal als tiende met de Tukkers. "In die zomer daarna is de basis gelegd voor het succes. Met Lars Unnerstall, Robin Pröpper, Michal Sadilek, Michel Vlap en Ricky van Wolfswinkel zijn er jongens binnengehaald met kwaliteit en ervaring. Spelers die we echt nodig hadden en die de club naar een hoger niveau hebben gebracht. Die kern was zo sterk en is er nog steeds. Andere jongens hebben zich daaraan opgetrokken. Ja, ook Gijs Smal."

FC Twente nestelde zich in de stubtop en staat momenteel zelfs derde. "Met z’n allen hebben we laten zien dat er in een paar jaar tijd heel veel mogelijk is. FC Twente is weer groeiende en ik denk dat er nog veel meer rek in zit. Als je het financiële verhaal zo snel mogelijk oplost en volledig schuldenvrij bent, dan kan deze club weer stappen gaan maken richting de traditionele top drie", voorspelt Smal.

Zelf zal hij dat niet meemaken. "Ik wil afscheid nemen met Champions League-voetbal. Wat ik het meest ga missen? Dat is toch wel mijn ontbijttafel met Robin, Lars, Michel, Michal, Sem en Ricky. Maar goed: bij mijn nieuwe club zijn weer andere ontbijttafels. Ik weet niet de specifieke datum wanneer alles naar buiten komt, maar de mensen zijn niet gek. De naam van mijn nieuwe club zal geen verrassing zijn", doelt hij op Feyenoord.