Ajax-target Farioli: 'Cruijff mijn voetbalmentor'

Ajax-target Farioli: 'Cruijff mijn voetbalmentor, ik vraag veel van spelers'

20 mei om 12:30

Francesco Farioli gaat vragen over Ajax nog altijd uit de weg, maar hij noemt Johan Cruijff wel als één van zijn inspiratiebronnen. De 35-jarige Italiaan vertelt aan Voetbal International over zijn filosofie.

Farioli is de beoogde nieuwe trainer van Ajax, waardoor VI hem opzocht tijdens het uitduel van OGC Nice met Lille (2-2). "Onze manier van spelen vraagt soms wat risico’s en verantwoordelijkheden. Met de bal, maar ook zonder bal", legt hij uit. "Ik weet dat wij veel vragen van onze spelers, dat het zwaar kan zijn. Maar wij hebben het geluk gehad om een spelersgroep te vinden met zúlke honger en toewijding. Dan is het leven van een coach een stuk makkelijker."

De jonge oefenmeester hoopt spelers op zijn hand te krijgen met zijn aanpak. "Ik weet: als ik dingen aandraag die bijdragen aan hun ontwikkeling, dan gaan ze het doen. Ik ben heel trots op de 25 spelers in de kleedkamer. Want wat zij dit seizoen gedaan hebben, is voor mij iets heel speciaals", doelt hij op de vijfde plaats van Nice in de Ligue 1.

Farioli geniet van goed voetbal van achteruit. Als dat lukt, geeft dat voldoening. "Dat is het resultaat van vele maanden werken en iedereen pushen in dezelfde richting. En van spelers soms ook een beetje uit hun comfort zone te halen. Want nogmaals, wat wij willen, vraagt veel van de spelers. Uit mentaal oogpunt, uit cognitief oogpunt, maar ook uit fysiek oogpunt", stelt hij. "Het vergt veel werk en energie, van maandag tot zondag. Herhalen, herhalen, herhalen. Dat is voor mij de enige manier. Sinds ik begonnen ben als coach, wilde ik proberen deze honger en toewijding over te brengen op mijn spelers."

Farioli werkte onder Roberto de Zerbi en hun speelstijlen vertonen dan ook overeenkomsten. De Nice-coach noemde eerder ook Marcelo Bielsa, Pep Guardiola én Cruijff als inspiratiebronnen. "Natuurlijk: Johan Cruijff, dat is duidelijk. Ik heb het al vaker gezegd: Cruijff is één van de voetbalmentoren die ik in mijn leven heb gehad, om het zo te noemen."